Jon Fosse pozvao na slavljenje različitosti. 'Svi smo isti i različiti istodobno. To nas čini fascinantnima', poručio je Nobelovac

Fosse je poruku napisao u povodu Svjetskog dana kazališta, koji se obilježava 27. ožujka

FOTO: AFP

Norveški pisac, prevoditelj i dramatičar Jon Fosse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023, pozvao je na slavljenje različitosti u svijetu, jer one nas čine jedinstvenima u zajedništvu koje, kako je rekao, moramo graditi na postulatima mira, a ne rata.

“Svaka je osoba jedinstvena, a opet i nalik svakoj drugoj osobi”, napisao je Fosse u svome pismu povodom Svjetskog dana kazališta. Svi se mi razlikujemo po svojem pojavnom, vanjskom izgledu, i svatko od nas u sebi nosi nešto što pripada samo nama, dodao je. No, unatoč tome što smo različiti jedni od drugih, ipak smo i slični.

“Ljudi iz svih krajeva svijeta u osnovi su slični, bez obzira kojim jezikom govore, koje su boje kože, koje su boje kose”, istaknuo je Nobelovac. U tome je, smatra, i svojevrsni paradoks: potpuno smo slični i krajnje različiti u isti čas.

Spoj jedinstvenog i univerzalnog

Premostiti različitosti pomaže nam dobra umjetnost, koja može, kaže Fosse, na svoj prekrasan način, spojiti “to krajnje jedinstveno i univerzalno”; omogućiti nam da ono što je različito – što nam je strano – doživimo kao univerzalno.

“Čineći to, umjetnost probija granice jezika, zemljopisnih predjela, zemalja. Okuplja ne samo svačije pojedinačne osobine, nego i, u drugom smislu, pojedinačne osobine svake skupine ljudi, primjerice svake nacije”.

Umjetnost to čini ne tako što će izravnati razlike i svakoga učiniti istim, već upravo suprotno, pokazujući nam što je drugačije od nas, što je nepoznato ili strano.

Rat je bitka protiv onog što leži u nama

“Sva dobra umjetnost sadrži upravo to: nešto strano, nešto što ne možemo posve shvatiti, a ipak shvaćamo, na neki način. Sadrži tajnu, nešto što nas fascinira i stoga gura preko granica. Ne poznajem boljeg načina da se pomire suprotnosti”, ustvrdio je.

To je ono za čime možemo i moramo posegnuti danas, kada nasilni sukobi u svijetu uživaju u destruktivnom iskušenju da unište bilo što strano, jedinstveno i različito, a terorizam i ratovi brišu jedinstvenost – razlike koje svi vidimo – ostavljajući za sobom kolektivnu istost, gdje se bilo što različito smatra prijetnjom koju treba iskorijeniti.

“Rat je bitka protiv onoga što leži duboko u svima nama: nečeg jedinstvenog. A ujedno je i bitka protiv umjetnosti, protiv onoga što leži duboko u svakoj umjetnosti”, kazao je Fosse.

Svjetski dan kazališta

Pozvao je da “spojimo pojedinačno s univerzalnim kroz umjetnički izričaj”, “ne otklanjajući njegovu specifičnost, već naglašavajući tu specifičnost, dopuštajući onome što je strano i nepoznato da jasno zasja”. “Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao rat i mir. Umjetnost je mir”, poručio je.

Svjetski dan kazališta obilježava se na današnji dan, 27. ožujka. Običaj vezan uz taj praznik jest i nacionalna, odnosno međunarodna poruka iz pera značajnih pojedinaca. Pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a ove godine ta čast pripala je redatelju Branku Ivandi.