Hoće li netko na aukciji dati više od deset milijuna kuna za jednu od najkontroverznijih slika svih vremena?

Umjetnik je izazvao skandal kada je Djevicu Mariju naslikao slonovskim izmetom

Artist Chris Ofili's controversial work The Holy Virgin Mary is seen in the Brooklyn Museum of Art as part of the Sensation exhibit in New York 30 September 1999. The work shows an African Virgin Mary covered with elephant dung. A plastic guard has been put in front of the work to protect it. Museum director Arnold Lehman said they were worried about the work's safety. AFP PHOTO/Doug KANTER
FOTO: AFP

U devedesetim godinama svi su pokušavali raditi kontroverznu umjetnost. Što spornije, to bolje. A najviše su se čekale izjave političara koji će osuditi takvu umjetnost. Jedan od takvih slučajeva dogodio se u New Yorku, kada je tadašnji gradonačelnik Rudy Giuliani digao neviđenu prašinu oko slike koja je bila izložena u Muzeju Brooklyn. Slika je prikazivala Bogorodicu okruženu pornografskim sadržajem. Da sve bude još gore, umjesto boje Chris Ofili se odlučio koristiti slonovski izmet.

Upravo je objavljena vijest da će se ta slika, “Sveta Djevica Marija”, idući tjedan pojaviti na dražbi poslijeratne i suvremene umjetnosti koju organizira aukcijska kuća Christie’s. S ozbirom da se radio o jednoj od najkontroverznijih slika svih vremena, očekuje se da će postići cijenu od minimalno 2.3 milijuna dolara.

Chis Ofili je inače višestruko nagrađivani slikar kojeg se smatra genijem, a njegovi se radovi nalaze u svakoj zbirci suvremene umjetnosti koja želi biti iole relevantnom. U fokusu njegove umjetnosti obično je kritika popularne kulture (ili stvaranje iste, ovisi kako njegov rad preferirate tumačiti).

Ova je slika sve do nedavno bila potpuno zaboravljena u jednom podzemnom privatnom australskom muzeju koji je osnovao David Walsh, a u njemu je držao suvremenu umjetnost i mumije kojih se dokopao na vrlo sumnjive načine.

Chris Olfi: "Sveta Djevica Marija"
Chris Olfi: “Sveta Djevica Marija” MONA Museum of Old and New Art