Upravo je srušen još jedan dosta važan rekord u svijetu trgovanja umjetninama

Kip prvog crna koji je samostalno izlagao u MoMA-i prodan je za 185.000 dolara

FOTO: christie's

Aukcijska kuća Christie’s je objavila da je srušen rekord u kategoriji samoukih umjetnika (outsider art). Srušila ga je skulptura Williama Edmondsona Boxer koja je prodana za sumu od 785 tisuća dolara. Ovim iznosom je Edmondson s trona skinuo skulpturu Henryja Dargera koja je 2014. godine prodana za 745.076 dolara.

Termin outsider art, kojim se aukcijske kuće koriste kad su u pitanju umjetnine modernih i suvremenih samoukih umjetnika, inače je dosta problematičan. Povijesno gledano je ovaj pojam podrazumijevao ne-bjelačku umjetnost i umjetnost onih koji nisu formalno školovani.

William Edmondson: Boxer (1936.)
William Edmondson: Boxer (1936.) christie's

Prvi crnac koji je samostalno izlagao u MoMA-i

Dakle, problem marginalizacije je bio utkan u samu srž ovog termina. No na američkom su se tržištu umjetnina s godinama stvari polako mijenjale pa se danas možemo govoriti o tome da neka od kanonskih djela povijesti umjetnosti dolaze upravo iz ove kategorije. Možda bismo mogli otići i toliko daleko da kažemo da je s godinama ova kategorija postala moćno marketinško oruđe za aukcijske kuće.

No, govoriti o ovom umjetniku kao pripadniku upravo ove niše pomalo je deplasirano. Istina, Edmondson jest dijete oslobođenih robova, godinama je radio kao domar u jednoj bolnici u Nashvilleu i formalno se nikad nije školovao, a svoju je umjetnost počeo stvarati tek u dobi od 57 godina. Ali s druge je strane u pitanju umjetnik koji je bio prvi Afroamerikanac čija su djela još 1937. godine bila izložena na samostalnoj izložbi u kultnom njujorškom muzeju MoMA.