Biznis & tech

NASA-in Ingenuity će uskoro imati najambiciozniji let do sada. Bit će najdalji i najbrži

FOTO: NASA

Nakon što je NASA-in robotski helikopter Ingenuity uspješno završio svoj treći let na Marsu, ispunio je posljednja tri cilja potrebna za proglašenje njegove misije uspješnom. Zbog toga će njegov četvrti let na Marsu, biti najambiciozniji do sada. NASA sada želi pogurati Ingenuity do njegovih granica, najdaljim i najbržim letom iznad površine Marsa do sada, objasnili su u svojoj objavi. Iz NASA-e su također rekli da će se let dogoditi danas, 29. travnja, u 16:12 sati po hrvatskom vremenu.

Od prvog ispunjavanja cilja prije šest godina u NASA-inom JPL laboratoriju, do ispunjavanja posljednjeg cilja misije, prošlo je više od šest godina. Drugi cilj postignut je kada je Ingenuity poletio prvi puta početkom travnja, a treći i posljednji cilj misije ispunjen je kada je preletio udaljenost od pedesetak metara brzinom od sedam kilometara na sat, pri visini od oko pet metara. Stoga, Ingenuityju sada nije preostalo ništa drugo nego nadmašiti te brojke.

Planiraju i peti let

Ingenuityjev glavni inženjer, J. “Bob” Balaram, pojasnio je kako planiraju preletjeti oko 85 metara, pri jednakoj visini od oko pet metara i brzinom od gotovo 13 kilometara na sat. Ukupno trajanje leta bi sada u ovom četvrtom testiranju trebalo iznositi 117 sekundi, znatno duže od 80 sekundi koliko je trajao treći let. Na prve podatke o uspješnosti leta nećemo trebati čekati baš dugo, budući da će podaci o letu stići na Zemlju u 19.21 sati.

NASA već ima neke ideje za peti let, no ipak će pričekati da se uspješno odradi četvrti. Nakon što odradi svojih pet testnih letova, NASA će polako odustati od pokusnih letova Ingenuityja i koncentrirati se na glavnu misiju rovera Perseverance, traženje dokaza o životu na Marsu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu