Biznis & tech

NASA-in helikopter na Marsu nije odradio svoj najambiciozniji let do sada. Ipak, NASA ne odustaje

Iz NASA-e javljaju da će Ingenuity novi let pokušati već danas popodne

FOTO: NASA

NASA-in helikopter na Marsu, Ingenuity, jučer je trebao imati svoj najambiciozniji, odnosno, najdalji i najbrži let do sada. Međutim, stvari i nisu prošle baš po planu. Softverska greška spriječila je Ingenuityjevo četvrto polijetanje s površine Marsa, no inženjeri iz NASA-inog laboratorija JPL kažu kako je helikopter i dalje “siguran i zdrav”.

Ipak, NASA ne odustaje, pa će Ingenuity isti let pokušati ostvariti u petak. Prve greške s polijetanjem pojavile su se već tijekom testiranja rotora prije prvog leta, 19. travnja. Tada helikopter nije mogao prijeći iz stadija pripreme za let u mod letenja, pa su NASA-ini inženjeri poslali softversku nadogradnju kojom je ipak uspješno odrađen prvi let, ali i sljedeća dva leta.

Novi pokušaj stiže već danas

Novi pokušaj, let u kojem će Ingenuity trebati prevaliti udaljenost od 85 metara, pri visini od oko pet metara i brzinom od gotovo 13 kilometara na sat, zakazan je za petak u 16.46 sati po hrvatskom vremenu. Prve informacije o uspješnosti tog pokušaja letenja na Zemlju će stići u 19:39 sati.

Kako smo jučer pisali, NASA već ima neke ideje za sljedeći let, no ipak će pričekati da se uspješno odradi ovaj koji im jučer nije uspio. Nakon što odradi svoje testne letove, NASA će polako odustati od pokusnih letova Ingenuityja i koncentrirati se na glavnu misiju rovera Perseverance, traženje dokaza o životu na Marsu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu