Život

Studija kaže da cjepivo protiv Covid-19 ne šteti broju spermija

Prema novoj studiji, broj i kvaliteta sperme kod zdravih mladih osoba nisu pali nakon prve i druge doze cjepiva Pfizer ili Moderna

SPERM BANK 
Photo essay from hospital. Centre of Studies and Preservation of Eggs and Sperm. Sperm straws frozen in liquid nitrogen. 

LOUISE OLIGNY / BSIP
FOTO: BSIP

Ako ste muškarac i oklijevate se cijepiti protiv Covid-19 jer društvenim mrežama kruži priča da cjepivo šteti muškoj plodnosti, možete odahnuti. Prema novoj studiji Sveučilišta Miami, objavljenoj u časopisu JAMA, broj i kvaliteta sperme kod zdravih mladih osoba nisu pali nakon prve i druge doze cjepiva Pfizer ili Moderna, izvještava CNN.

Dr. David Cohen, direktor Instituta za humanu reprodukciju u Chicagu koji nije bio uključen u istraživanje, kazao je da sada imamo dokaze da je rizik od imunizacije koja bi ugrozila broj spermija izuzetno nizak. Cohen je bio i koautor sustavne analize koja je otkrila da se virus ne prenosi spolnim putem. Primanjem dvije doze mRNK cjepiva kvaliteta sperme nije se značajno promijenila, zaključak je studije.

Sam virus bi mogao biti štetan za spermije

“Nismo pronašli promjene u parametrima sperme kod mladih zdravih muškaraca koji su primili obje doze cjepiva”, kazao je autor studije dr. Ranjith Ramasamy, direktor muške reproduktivne medicine i kirurgije na Sveučilištu Miami. Druga cjepiva još nisu testirana, ali autori misle da je mehanizam djelovanja ovih cjepiva prilično sličan unatoč različitom genetskom materijalu pa ne mislimo da bi sa drugim cjepivima bilo išta drugačije.

Da bi se potvrdili rezultati studije potrebno je provesti veće studije na muškarcima različite dobi. Iako cjepivo nije imalo utjecaja na mušku spermu, sam virus mogao bi biti štetan za muški reproduktivni trakt, prema jednoj maloj studiji iz siječnja. U usporedbi sa zdravim muškarcima bez Covid-19, studija je otkrila značajan porast upale i oksidativnog stresa u stanicama sperme koje pripadaju muškarcima s koronavirusom. Virus je negativno utjecao na koncentraciju sperme, pokretljivost i oblik sperme.

Testisi imaju iste receptore koje virus koristi

Razlike su s težinom bolesti rasle, pokazalo je istraživanje. Ne iznenađuje da bi virus mogao naštetiti reproduktivnom sustavu muškaraca jer se u testisima nalaze isti receptori koje virus koristi za pristup tkivu pluća.

Lijekovi koji se koriste za liječenje Covid-19, temperatura, pretilost i puno drugih faktora mogu utjecati na broj i kvalitetu sperme pa bi trebalo provesti dodatne studije kako bi bili sigurni da je virus uzročnik učinka.

Zna se da neki virusi kao zika i ebola mogu ostati u testisima dugo vremena nakon što se osoba oporavila od bolesti. Zato treba promatrati muškarce na dulji rok kako bi znali je li to slučaj i s Covid-19, kazao je Allan Pacey, profesor andrologije sa sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu