Život

Otapanje ledenjaka u talijanskim Alpama otkriva predmete iz Prvog svjetskog rata

Muzej s novim artefaktima bit će otvoren u Bormiju sljedeće godine

FOTO: Unsplash

Otapanje ledenjaka u talijanskim Alpama otkriva zaboravljeni svijet zatvoren u ledenoj grobnici više od jednog stoljeća. Gizmodo piše kako su arheolozi koji su otkopavali bunker, na planini koju je koristila austrougarska vojska, otkrili mnoštvo predmeta iz doba Prvog svjetskog rata koje su ostavile trupe koje su se borile s talijanskim vojnicima na temperaturama ispod nule na oko tri tisuće metara nadmorske visine.

Pronađene su kovanice, fenjeri, konzervirana hrana, boce, odjeća, pisma, slamnati kreveti, životinjske kosti, piše The Guardian. Vojarna koja je danas dio Nacionalnog parka Stelvio, izgrađena u špilji na vrhu planine Scorluzzo, blizu švicarske granice, nudi rijedak uvid u živote promrzlih vojnika koji su se borili u Bijelome ratu, odnosno bitkama koje su se odvijale u Alpama između 1915. i 1918. godine.

Vojarna je kao vremenska kapsula

“Vojarna je kao vremenska kapsula koja nam pomaže da shvatimo ekstremne uvjete hladnoće i gladi kojima su vojnici bili izloženi”, kaže povjesničar nacionalnog parka Stefano Morosini za The Guardian. “Znanje koje danas možemo prikupiti iz otkopanih ostataka pozitivna je posljedica negativne činjenice klimatskih promjena.”

Tim arheologa je prošloga mjeseca pronašao oko 300 predmeta u špilji Scorluzzo. Za nalazište se odavno znalo ali se iskapanja nisu mogla provesti zbog ledenjaka. Otapanje leda uzrokovano višim temperaturama tijekom nekoliko posljednjih desetljeća omogućilo je početak radova u špilji 2017.godine, piše New York Post. “U špilji je vrijeme stalo 3.studenoga 1918.godine kada je posljednji austrijski vojnik zatvorio vrata i pojurio nizbrdo” kaže se u priopćenju White War Museum.

“Vojnici su se morali boriti i protiv neprijatelja i protiv ekstremnog okruženja. Hrane i prijeko potrebnih resursa uglavnom je nedostajalo”, kaže Morosini. Muzej s novim artefaktima bit će otvoren u Bormiju sljedeće godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu