Visoke najamnine i manjak novih stanova užasno muče Nijemce. Vlada ima plan kako pojeftiniti stanogradnju

Predstavnici građevinske struke izrazili oprezni optimizam

08.02.2022., Karlovac - Gradnja novih stanova u gradskoj cetvrti Grabrik. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Njemačka vlada je u ponedjeljak, uoči sastanka s predstavnicima građevinske industrije, donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju u Njemačkoj, koji između ostalog sadrži i snižene energetske standarde za nove građevine. “Mi smo već donošenjem zakona o energetskoj učinkovitosti novogradnji postigli to da grijanje u građevinama od 2024. bude povoljno što se klime tiče”, rekao je ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni).

Zato je, kako je dodao, za sada nepotrebno prihvaćanje standarda EH40 koji znatno smanjuje energetsku potrošnju, ali gradnju čini kompliciranijom i skupljom, na što su se u prošlosti žalili predstavnici građevinske industrije. U paket mjera koje bi trebale pojeftiniti stanogradnju spadaju i porezne olakšice, nove subvencije za energetski održive sustave grijanja kao i liberalniju politiku saveznih pokrajina kada je u pitanju oporezivanje kupnje građevinskog zemljišta.

Struka oprezno optimistična

Predstavnici građevinske branše su nakon objavljivanja paketa mjera izrazili oprezni optimizam glede učinka ovih mjera. “Razgovori s predstavnicima vlade posljednjih tjedana pokazuju učinak. Mislim da možemo govoriti o istinskom pomaku u pravom smjeru”, rekao je Andreas Mattner, direktor Udruge privrednika u sektoru nekretnina ZIA. Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je predstavnike građevinske branše na sastanak u ponedjeljak poslijepodne na kojem bi trebale biti dogovorene smjernice izlaska iz stambene krize u Njemačkoj.

Ove godine bi u Njemačkoj trebalo biti izgrađeno oko 200.000 novih stanova što je osjetno ispod potreba njemačkog tržišta. Stručnjaci kao razloge za usporavanje stanogradnje u Njemačkoj navode povećanje kamatnih stopa i cijena građevnog materijala kao i nedostatak radne snage.