Uznemirujuća snimka. U Australiji ruše šumu punu prestravljenih koala: 'Mnoge su eutanazirane zbog strašnih ozljeda'

Navodno je 21 koala morala biti eutanazirana zbog teških ozljeda

FOTO: Screenshot YouTube / The Guardian

Australski Guardian objavio je uznemirujuće snimke rušenja drveća na plantaži na otoku Kangaroo, na jugu Australije. Na njima se vidi kako se uspaničene koale očajnički drže za stabla koja radnici ruše, i na koncu padaju na tlo.

Snimke su nastale u studenom 2023. i siječnju 2024. godine, a britanski list navodi kako je rušenje na ovoj plantaži zaustavljeno dok traje istraga. Guardian je o ovome pisao i početkom ožujka, kada još nije imao snimke. Bivši zaposlenici tvrtke koja ruši drveće, kao i organizacije za zaštitu koala, tada su tvrdili da su na desetine koala ozlijeđene ili ubijene tijekom rušenja.

Bivši zaposlenik koji je bio menadžer imanja na kojemu je rušeno drveće kazao je kako su pokušali spasiti najmanje 40 ozlijeđenih koala, kao i to da je njih 20 uginulo. Drveće je rušeno kako bi se zemljište moglo iskoristiti u poljoprivredne svrhe, a bivši zaposlenici i konzervatori su opisali strašne scene.

Eutanazirana je 21 koala

Koale su, navode, imale ozlijeđene lubanje, čeljusti, ruke i kukove. Australski Guardian je početkom mjeseca na uvid dobio niz fotografija ozlijeđenih i mrtvih životinja iz ovog slučaja, a sada i snimke. Grupa koja je provela rušenje, Australian Agribusiness, tvrdi da se držala svih okolišnih praksi kao i praksi za zaštitu životinja te je navela da će sve optužbe biti istražene.

Ozlijeđene koale završile su u dobrotvornoj organizaciji, Kangaroo Island Wildlife Network, čija predsjednica je rekla da je 21 koala morala biti eutanazirana zbog teških ozljeda. “Imamo mrtve, ozlijeđene koale. Životinje koje su postale siročad, koje su izmještene s mjesta stanovanja i koje su ubijene zbog prakse rušenja drveća koja se odvija na tjednoj bazi. Frustrirani smo i zapanjeni manjkom sudjelovanja vlade u rješavanju ovog pitanja”, rekla je Katie Welz.

‘Srce mi se lomi dok ih gledam kako pate’

Bivši zaposlenik tvrtke za rušenje rekao je da radnici ponekad zanemaruju upute da prilikom rušenja stabala zaštite koale. Prema naputku, kada se na nekom od stabala uoči koala, treba netaknutim ostaviti osam stabala oko njega. Stoga na teren izlaze posebne ekipe koje prije rušenja traže koale.

“Vlasti to trebaju spriječiti. Volim životinje i srce mi se lomi dok ih gledam kako pate”, kazao je anonimni bivši zaposlenik. Još jedan bivši zaposlenik je kazao da tvrtka ponekad na terenu uopće nije imala stručnjake koji trebaju pronaći koale.

Stoga bi, navodi, sve često završilo tako da bi oko srušenog drveća skupljali mrtve i ozlijeđene koale, a dodao je i da je lako moguće kako je broj koala koje su poginule na ovaj način puno veći nego što su zaposlenici vidjeli. “Skupljao sam koale do kojih sam mogao doći. Definitivno bi na tlu bilo mrtvih koala, a do sutra bi nestale”, kazao je.

Upozoravamo da bi snimka mogla biti uznemirujuća: