Usnuo ovaj 34-metarski toranj pa ga je i sagradio. Danas su mu stigli inspektori, sve će mu srušiti

Valent Štefojić potrošio je na gradnju gotovo 70.000 eura. Problem je što nema baš nikakvu dozvolu

25.08.2021., Majurec  - Umirovljeni stolar Valent Stefojic (70) iz mjesta Majurec pored Krizevaca vec trecu godinu sam gradi veliki toranj, visok cak 34 metra, a u ciju je izgradnju ulozio oko 500.000 kuna. Zelja mu je da dogodine zavrsi toranj koji ce ostaviti u naslijedje svom unuku. "nPhoto:Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Krenulo je rušenje bespravno sagrađenog tornja 73-godišnjeg Valenta Štefojića iz Majurca pored Križevaca, o kojem su ovih dana pisali gotovo svi mediji. Gospodin Štefojić gradio ga je tri godine, visok je 34 metra, a stajao je više od 66 tisuća eura. Ideja da ga izgradi došla mu je, kaže, u snu dok je bio bolestan. Oporavio se, tvrdi, dok ga je gradio.

“Ja sam te noći točno takav toranj vidio. Osjećao sam se kao u raju”, rekao je za Dnevnik.hr. Građevinsku dozvolu nije imao, a nije je niti tražio.

“Nitko nije došao u kontrolu dok nisam kompletno napravio betonsku konstrukciju. Inspektorica mi je rekla da nisu imali auto da dođu. Rekla mi je da mogu napraviti tri etaže, a to je bilo devet etaža…”, kazao je Valent Štefojić, inače stolar po struci.

‘Pravi ukrasni toranj’

“Svaka etaža imala bi svoju rasvjetu i to bi bio pravi ukrasni toranj”, objasnio je.

Državni inspektorat poručio je da je građevinska inspekcija još 2019. godine izdala rješenje o uklanjanju pet etaža tornja koji su se gradili bez građevinske dozvole. Rušenje je krenulo nakon tri novčane kazne, a uklonit će se na njegov trošak. Iz županije su za Dnevnik Nove TV rekli da Štefojić nikada nije zatražio dozvolu.

Sve što ima u životu, Štefojić je sagradio sam svojim rukama, a toranj mu je, kako je rekao za Glas Podravine, šećer na kraju. “Nitko mi nije dodao niti jednu ciglu, čavao ni gredu, sve što vidite izgradio sam sam bez ičije pomoći, a prilikom izrade sav alat sam držao u ustima i džepovima jer sam se jednom rukom morao držati za gredu da ne padnem, a drugom sam radio”, izjavio je svojedobno za lokalni list.