U panici zbog Trumpovih prijetnji, više od pola članica NATO-a izdvojit će 2 posto BDP-a za obranu. Hrvatska nije među njima

Glavni tajnik je istaknuo da će europske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu

CONWAY, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 10: Republican presidential candidate and former President Donald Trump speaks during a Get Out The Vote rally at Coastal Carolina University on February 10, 2024 in Conway, South Carolina. South Carolina holds its Republican primary on February 24.   Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na obranu i europske članice ukupno gledajući dosegnut će ove godine taj cilj o potrošnji za obranu, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na obranu, što je novi rekord i šesterostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica.

Hrvatska još nije na dva posto

Glavni tajnik je istaknuo da će europske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu, što je dva posto njihova BDP-a, ali je dodao da još dio članica, koje troše manje od dva posto, mora početi više izdvajati za obranu.

Ta opaska šefa NATO-a tiče se i Hrvatske. Nas, naime, nema među zemljama koje su ulaganja u obranu podigle do zadovoljavajućih dva posto BDP-a. Kako je u analizi proračuna za 2024. godinu istaknula Telegramova Jagoda Marić, na vojsku ćemo ove godine potrošiti gotovo 1,2 milijarde eura. Iako je riječ o velikom porastu ulaganja u obranu, i dalje smo prilično daleko od NATO standarda: spomenuta svota činit će oko 1,7 posto hrvatskog BDP-a.

Temu ulaganja članica Saveza u obranu aktualizirao je bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je u subotu svojim pristašama na predizbornom skupu rekao da će “poticati” Rusiju “da čini što god želi” zemljama članicama NATO-a koje ne troše dovoljno na obranu.

Razgovarat će o ubrzanju proizvodnje streljiva

Stoltenberg je rekao da će ministri obrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje streljiva i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostaloga, ovaj tjedan Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice streljiva u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 tisuća topničkih granata godišnje.