U Njemačkoj traje velika potraga za autističnim dječakom (6). Spasioci češljaju šumu i puštaju dječje pjesmice, vojska poslala Tornado

Trenutno je na terenu 400 spasilaca koji pretražuju područje metar po metar. U zraku su helikopteri i dronovi

Nestali Arian
FOTO: Screenshot/X

Njemački spasioci nastavljaju potragu za šestogodišnjim autističnim dječakom Arianom Arnoldom koji je iz njemačkog grada Bremervörde nestao u ponedjeljak u večernjim satima.

Roditelji dječaka pozvali su policiju nekoliko minuta nakon što su primijetili da je Arian nestao iz obiteljske kuće. Nedugo nakon njihova poziva, na teren su stigli spasioci- policija i vatrogasci. “Roditelji su brzo prepoznali ozbiljnost situacije”, kazao je glasnogovornik policije Heiner van der Werp.

Trenutno je na terenu 400 spasilaca koji pretražuju područje metar po metar. U zraku su helikopteri i dronovi, a u potragu su se uključili i stanovnici grada među kojima su i vlasnici čamaca. Prevrće se svaki kamen i provjerava svaki dio zemlje u šumovitom, močvarnom području s potocima i rijekama, piše Bild.

Podignut i vojni avion

Podignut je i avion Tornado, višenamjenski je borbeni zrakoplov, opremljen termovizijskom kamerom. Volonteri su tijekom noćne potrage za Arianom puštali dječje pjesme i koristili tzv. “skybeamere”. Svaka minuta je bitna, naglašavaju u policiji. Prema njihovim podacima, u prvoj noći nestanka Ariana, temperatura se spustila na minus dva stupnja Celzijusa, a u srijedu u noći je bila oko nule.

“Teško je preživjeti u šumi na minus dva stupnja”, navodi jedan od spasioca. Timovi volontera i profesionalaca podijelili su veliko područje potrage u Donjoj Saskoj na nekoliko operativnih dijelova. “Nastavit ćemo pretraživati ​​dio po dio i sljedećih dana i noći”, najavio je van der Werp. Roditeljima nestalog djeteta pružena je pomoć tima za krizne situacije.

“Svi koji ovdje žive žive su u slozi jedni s drugima”, kazala je jedna od susjeda. “Mjere potrage još nisu dovršene, možda ćemo morati pretražiti područja koja smo već nekoliko puta pretraživali. Zamolili smo lokalnu zajednicu da provjeri privatne nadzorne kamere i provjeri jesu li one nešto snimile”, navodi van der Werp.

Dječaka učili kako izaći iz kuće

Roditelji su dječaka nedavno učili kako sigurno izaći iz kuće i vratiti se u nju. Velika je poteškoća za sve koji tragaju za njim to što dijete jedva govori. Spasioci su posebno pažljivi u potrazi kako ne bi preplašili dijete. Pretražena su dvorišta, živice, štale i šupe, no bez uspjeha.

“Arian teško govori. Tražimo dečka koji nam se ne bi javio ni kada smo u njegovoj blizini. Moguće je da će i sljedeće noći biti vani. Situacija je dramatična”, zaključuje van der Werp.