Tko je tip zbog kojeg je Milanović naglo otkazao put u Čepin? Osuđen za silovanje, kolegicu prisilio na gnjusan čin

Osuđen je pravomoćno, a žrtvi je bio dužan isplatiti i 300 tisuća kuna odštete

03.04.2024., Belisce - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic polozio je vijenac i zapalio svijecu kod spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović trebao je danas u Čepinu, prema službenoj najavi s Pantovčaka, sudjelovati na obilježavanju godišnjice osnutka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata “Čepin”.

No, umjesto da dođe na događaj, Milanović se nije pojavio, a razlog tome je bila informacija da je čelnik čepinskog ogranka UHDDR-a osuđen za silovanje. Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić za Telegram je kratko rekao da je Milanović dobio informacije i podatke o organizatoru događanja koji mu ranije nisu bili poznati pa je odlučio otkazati dolazak.

“Na temelju dobivenih i provjerenih informacija odlučio je otkazati svoj dolazak na spomenuto događanje”, napisao je kratko Jelić u svojem odgovoru ne pojašnjavajući o kakvim se informacijama radi ni koje su institucije predsjedniku te podatke dostavile.

Prisilio kolegicu na oralni seks

Na čelu Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata “Čepin” nalazi se Dražen Bučević. Kako su brojni mediji pisali 2009., Bučevića je tada Županijski sud u Osijeku osudio na dvije godine zatvora nakon što je dokazano da je 2007. godine kolegicu s posla natjerao da ga oralno zadovolji u prostorijama osječke komunalne tvrtke Unikom na domjenku Unikomove radne jedinice Higijena.

Bučević je tada bio predradnik u Unikomu, a žena koju je prisilio na seksualni čin također je radila u toj tvrtki. Na sudu je ispričala da se sve dogodilo tijekom domjenka. Šef čepinske Udruge ju je, kako je kazala, oko 22.20 pozvao do ureda, kazavši da će joj nešto darovati. Potom je zaključao vrata, uhvatio je za kosu te je spustio na koljena i prisilio da ga oralno zadovolji.

On se žalio na presudu Vrhovnom sudu s tvrdnjom da je iskaz kolegice neprecizan. No, žalba je odbijena uz tvrdnju kako je njegovo viđenje stvari subjektivno te da nije potkrijepljeno dokazima. Vrhovni sud je potvrdio presudu navodeći da je optuženik uporabom sile prisilio oštećenicu na spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem. Time je pravorijek postao pravomoćan, a žrtva se prije četiri godine sudski izborila da joj Bučević mora platiti 300 tisuća kuna odštete.