Svjedokinja premlaćivanja dviju poznatih Splićanki na Rivi: 'Povod je prestrašan, čovjek više ne smije ni slobodno govoriti'

Liječnička pomoć pružena im je u splitskoj bolnici

30.03.2024., Split- Navijaci po rivi  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL/Ilustracija

Sredovječni muškarac, gost kafića, jutros je pretukao dvije žene na splitskoj Rivi. Povod napadu je bio njihov privatni razgovor uz kavu koji je on “prisluškivao”. Nakon što ih je izudarao, počeo je bježati.

Šefica političke stranke Javno dobro Vladimira Mascarell ujutro je bila na rivi u Splitu zbog predizborne kampanje. Navodi da je bila nekoliko metara od njih kad je začula strašan prasak, piše Jutarnji list.

“Taj čovjek srednjih godina doslovno je premlatio mlađu ženu. Udario ju je svom snagom u lice. To nije netko bez veze, nego obučen za takve stvari. Lice joj je, poslije svega, bilo sasvim izobličeno i natečeno. Krvi je bilo posvuda. Stariju je gospođu onda udario s leđa. Došla je hitna pomoć i odvela ih je obje”, opisala je Mascarell.

Žene pretučene zbog politike

Liječnička pomoć ženama je pružena u splitskoj bolnici. Jutarnji piše da su napadnute specijalistica za nacionalnu sigurnost Anamarija Stanić i njezina tetka, poznata splitska ginekologinja Marija Divić.

Njih dvije su navodno razgovarale međusobno o ženama u politici pa su tom prilikom spomenule u negativnom kontekstu Karolinu Vidović Krišto. To je navodno iznerviralo muškarca koji je slušao razgovor.

“Nakon toga došao je do mene i rekao da mi treba tableta za smirenje. Rekla sam mu da nema pravo petljati se u naš razgovor, što ga je još više iznerviralo i bio je jako neugodan. Vrlo brzo je ustao, unio mi se u facu, a ja sam od straha prema njemu bacila čašu. Nakon toga on je mene boksačkim zamahom udario, zamantalo mi se, a onda je moja hrabra teta stala između nas, međutim onda je i nju udario, i to perfidno, s leđa”, rekla je Stanić.

Sve se odvilo vrlo brzo

Sve se brzo odvilo, građani koji su bili u blizini nisu se uspjeli snaći kako bi zaustavili pomahnitalog muškarca. “Njemu se nije sviđalo što govore o ženama u politici. I onda ih je on premlatio. Da su bili muškarci, ne bi to napravio. Ne znam u koje zakone to spada. To je tragično”, navodi Mascarell. Nakon toga je muškarac pobjegao Marmontovom ulicom u smjeru Prokurativa, a dvojica koja su sjedila s njim na barskim stolcima su nestala.

Uskoro su stigli policija i hitna pomoć. “Marija je aktivistica i radila je akcije za Javno je dobro kao i ja, tako da je poznajem. Ona uvijek govori što misli, ali prestrašno je da čovjek više ne smije niti slobodno govoriti što želi u svojim razgovorima. Nadam se da će obje biti dobro”, kazala je Mascarell koja kaže da se čula s Divić nakon napada.

“Rekla mi je da joj je bilo mučno. Ona je liječnica, svjesna je da će sutra sve biti još bolnije. Njezinu nećakinju morali su šivati”, dodala je. Netko je od građana prepoznao nasilnika i policiji otkrio njegov identitet pa je ubrzo uhićen i priveden u policiju.