I iz Saveza Roma žestoko odbrusili Dijani Zadravec: 'Briga za pse ne isključuje brigu za ljude - Rome'

'Kali Sara' oglasio se o skandaloznim izjava Dijane Zadravec na račun romske zajednice

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL"n

Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”Kali Sara” oglasio se o skandaloznom istupu Dijane Zadravec, predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, koja je žestoko napala i izvrijeđala Rome zbog, između ostalog, njihovog odnosa prema životinjama.

Iz ”Kali Sare” poručuju da ”briga za pse ne isključuje brigu za ljude – Rome”. Kažu da vjeruju da ”u dobroj namjeri želi zaštititi male štence od nemara u jednom međimurskom selu, kojeg, eto, na nasreću po zanemarene, necijepljene i pune glista štence – naseljavaju Romi”.

”Doista, ta razina nepoznavanja situacije u kojoj žive susjedi imenovane gospođe Zadravec, koja je i sama Međimurka, vrijedna je samo prodike s ciljem dodatnog obrazovanja. Jer mi u SRRH ‘Kali Sara’ doista vjerujemo da je obrazovanje put za Rome, ali očito i za predstavnice većinskog naroda”, napisali su u pismu Dijani Zadravec, a onda ju podsjetili na stanje u romskim zajednicama.

‘Ne trebamo vašu dozvolu za rađanje djece’

”Gospođo Zadravec, Romi su najsiromašnija nacionalna manjina i njih 92 posto živi ispod razine siromaštva. Imaju u prosjeku 5,2 člana kućanstva i doista ne trebaju vašu dozvolu za osnivanje obitelji i rađanje djece jer svaka žena, pa i Romkinja, ima pravo odlučiti kada, s kim i koliko djece želi imati

Kada govorimo o brizi za te slatke i nemoćne štence – ona košta, i to u prosjeku 66,3 eura, pa se čini kako nije izgledno da obitelji u kojima članovi kućanstva često navečer idu gladni spavati imaju novaca za cijepljenje štenaca”, napisali su. Kažu i da neki pripadnici romske nacionalne manjine i sami rade u prihvatilištima za pse.

Komentirali su i dio izjave Dijane Zadravec kada je rekla ”ne dao Bog da kažeš da su cigani”. ”Pa kada već Bog ne da, gospođo Zadravec, onda se ubuduće suzdržite korištenja pojmova koji ni Bogu nisu mili. Ali, za svaki slučaj, da neznalici Zadravec pojasnimo zašto to Bogu nije milo.

Zapanjujuće neznanje i nekultura

Naime, pojmom Rom se određuje pripadnik romskog naroda i Rom znači čovjek, dok se pojam ciganin, ciganski itd. koristi u pežorativnom, negativnom smislu i tim pojmom se samo perpetuiraju predrasude i stereotipovi prema pripadnicima romskog naroda. I to je suština ove kratke edukacije”, piše Savez Roma ”Kali Sara”.

Zadravec su poručili da ”doista zapanjuje vaše neznanje i nekultura, gdje pri tome još javno obznanjujete vaše osobne predrasude i nije vas sram”.

Lijepljenje etiketa

”Nadamo se da ćete ubuduće, nakon ove edukacije i senzibilizacije za položaj vaših susjeda, imati više informacija o njima i nešto pažljivije lijepiti etikete onima kojima svi to rado rade, pa u tom kontekstu i niste baš inovativni, a bome niti izvrsni.

Puno ozbiljnih uvreda su se Romi naslušali, ali to je uvijek opasno kada znamo da su ih ustaše u Drugom svjetskom ratu gotovo sve poubijale, svih 16 173 pripadnika romskog naroda. I sada kada znate i ovu strašnu činjenicu genocida nad jednim narodom, možda vas zaustavi pa sljedeći put, daj Bože, Rome zovete Romima”, stoji u pismu reakcije na Dijanu Zadravec.

‘Proveli smo aktivnosti za zbrinjavanje pasa’

Osvrnuli su se i na brigu Zadravec za životinje u romskoj zajednici. Kažu da je ”romska zajednica učinila sve što je mogla da se problem pasa lutalica suzbije”. ”Kontrola razmnožavanja pasa se na inzistiranje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija nalazi u Operativnom programu za romsku nacionalnu manjinu Vlade Republike Hrvatske. Dakle, briga o životinjama je ušla u jedan program koji se primarno bavi ljudima, a ne životinjama – uloženi su amandmani na Zakon o zaštiti životinja, a s romskim udrugama i udrugama za zaštitu životinja proveli smo niz aktivnosti kako bi se psi iz romskih naselja zbrinuli”, tvrde.

Podsjetili su da su ”milijuni kuna otišli u sjeverne županije Hrvatske za čipiranje, sterilizaciju i liječenje životinja”. ”Posao nije do kraja odrađen, ali ne zbog legitimnih predstavnika romske nacionalne manjine, već zbog jedinica lokalnih samouprava, a ni državni inspektorat se nije polomio da posao završi do kraja”, kažu iz Saveza Roma RH i dodaju da su ”prava životinja stavili u isti dokument kao i potrebe romske djece”.

Pozvali je da se aktivno uključi

”Gospođo Zadravec, prije lakoumnih i neukih postova na Facebooku, bilo bi uputno imati neka znanja i informacije o tome što se komentira. Ili jednostavno uživajte u toj lakoći neznanja, stereotipiziranja i širenja mržnje prema najsiromašnijima i socijalno najisključenijima u hrvatskom društvu.

Na kraju, pozivamo gđu Zadravec, koja toliko brine za pse, da se, ako ima vremena, aktivno uključi u brigu o psima koje Romima na brigu ostavlja većinsko međimursko stanovništvo te da, opet ako ima vremena, dođe u SRRH ‘Kali Sara’ na temeljitu edukaciju o Romima”, stoji na kraju poduljeg pisma dr. Dijani Zadravec.

Zadravec: ‘Siluju mačke, pucaju, leže pijani’

Podsjetimo, Zadravec je izazvala burne reakcije nakon što je na svom Facebook profilu komentirala objavu čakovečkog azila koji je iz jednog međimurskog naselja spasio više pasa u jako lošem stanju.

”Kako izgledaju Romi u Međimurju – što rade domicilnom stanovništvu i životinjama – kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo i rade nove Rome, ne kradu i… popis dug… kad ne ucjenjuju Hitnu pomoć koja mora po njih jer ne dao Bog da ih odbiju, a drugi koji plaćaju zdravstvo čekaju u plućnom edemu… iskustva su grozomorna. Al’ ne dao Bog da kažeš da su cigani.
Držite se ljubitelji životinja, uzmite im sve životinje i zakonom zabranite držanje. A jadna djeca tamo rođena nemaju šanse kad vide i odrastaju uz takve ‘uzore”’, napisala je predstojnica Klinike.

EDIT: Ovo je OBJAVA, koja je povod mojeg reagiranja, odnosi se na NEDOPUSTIVI ODNOS prema ŽIVOTINJAMA. Ona glasi: “Ovo…

Posted by Dijana Zadravec on Wednesday, November 15, 2023