Radnik Hrvatskih šuma dobio opaku bolest koju prenose krpelji. Tužio je firmu i dobio 4300 eura

Šumara je krpelj ugrizao 2016. godine, a tri mjeseca kasnije razvio je ozbiljne simptome

14.06.2011., Slavonski Brod - U slavoniji je ove godine malo komaraca, ali je zato opasnih krpelja znatno vise od prijasnjih godina.rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Hrvatske šume moraju platiti nešto više od 4300 eura odštete i troškova svom zaposleniku koji je prije nekoliko godina obolio od lajmske bolesti nakon ugriza krpelja, nepravomoćna je presuda donesena ovih dana na Općinskom sudu u Koprivnici.

Muškarac je preko suda tražio naknadu jer ga je kao šumara Hrvatskih šuma u lipnju 2016. godine ugrizao krpelj. Zbog toga je obolio od lajmske borelioze, a sud mu je priznao pravo na profesionalnu bolest konačnom presudom Upravnog suda.

‘Nije dokazao kad se to dogodilo’

Hrvatske šume ne osporavaju da je šumar iz okolice Đurđevca zaista bolovao od lajmske bolesti, no smatraju da on nije dokazao ga je krpelj ugrizao za vrijeme radnog vremena.

Istaknuli su i da se na liječenje javio nekoliko mjeseci kasnije, a njima nije prijavio ugriz krpelja, iako je to prema Pravilniku Hrvatskih šuma morao učiniti. Poslodavcu je sporno i to da nije započeo liječenje na vrijeme te je odbio cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa. ”Sve to predstavlja njegov odnos prema radu i zaštiti na radu, a time i njegov osobni doprinos oboljenju”, branila se tvrtka.

Tri mjeseca nakon ugriza obolio

Sudska vještakinja utvrdila je da je šumar 2016. obolio, a bolest se razvila nakon što ga je tri mjeseca ranije ugrizao zaraženi krpelja. Utvrdila je i da je bolest, s obzirom na zanimanje, profesionalna. Prema vještakinji se šumar na vrijeme javio liječniku, desetog dana od prvih simptoma. Istaknula je i da cjepivo protiv te bolesti nije u upotrebi.

Sudac je danas prihvatio tužbu pa sada Hrvatske šume, prema nepravomoćnoj presudi, šumaru moraju platiti 2654 eura odštete i još 1690 eura troškova.