Prije 30 godina odveo joj je oca i više ga nikad nije vidjela. Vukovarka o susretu pred Tužiteljstvom za ratne zločine: 'Pojavio se, hladan, bez savjesti...'

Scena odvođenja njenog oca, koji je bio u invalidskim kolicima, nešto je što će ju uvijek pratiti

FOTO: screenshot Nova TV

Vukovarka Iva Radić svog je oca posljednji put vidjela prije više od 30 godina, kada joj je bilo tek osam godina. Oca joj je, tvrdi Radić, u invalidskim kolicima odveo njihov prijatelj i susjed Jovan Radan i otad mu se gubi svaki trag.

Radić je bila pred Tužiteljstvom za ratne zločine u Beogradu, gdje je u petak dočekala Radana. Za Dnevnik Nove TV rekla je kako nije mislila da će se njen bivši susjed pojaviti. “Međutim, pojavio se, hladan, bez savjesti. On je mojeg oca poznavao prije rata, on je dolazio u našu kuću, ja ga se sjećam kao dijete”, kazala je Radić.

Dvije godine ju nitko ne zove

Za Provjereno je prije pet godina ispričala da je scena odvođenja njenog oca, koji je bio u invalidskim kolicima, nešto što će ju uvijek pratiti i koju neće nikada zaboraviti. Radić ovo nije prvi put da se pokušala suočiti sa svojim nekadašnjim susjedom, danas osumnjičenim za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru. Radić je isto pokušala i prije pet godina. Radan tvrdi da nije nikoga odveo.

Radić je nekoliko puta davala iskaz Tužiteljstvu, ali u posljednje dvije godine ju nitko nije zvao. “Sve je to jako teško, nakon toliko godina stati pred te ljude”, rekla je Radić.

Vučić javno obećao pomoći

Radić je pokušala na sve načine doći do kosti svojeg oca, kojeg samo želi dostojanstveno pokopati, pa je ranije došla i do predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je javno rekao da je spreman pomoći. “U Srbiji, međutim, do dana današnjeg nemam informaciju gdje je moj otac ni je li netko osuđen za njegovu smrt”, kaže Radić.

Radan je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a tijekom rata je osiguravao Velepromet. Suđenje u Vukovaru mu je počelo prije četiri godine u odsutnosti, a DORH je sve proslijedio Beogradu. Sada su na potezu institucije, ali nedostaje političke volje, za koju Radić ističe da je najveći problem.