Poduzetnik od Delnica primio 32.500 eura za turistički vlakić, nikad ga nije isporučio

Policija ga tereti za prevaru u gospodarskom poslovanju

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Policija je kazneno prijavila 30-godišnjeg poduzetnika koji je od grada Delnica primio preko 32.500 eura za turistički vlakić koji nikada nije isporučio. Primorsko-goranska policija u petak je priopćila da 30-godišnjaka, nakon kriminalističkog istraživanja, tereti za prevaru u gospodarskom poslovanju.

U policiji kažu da je planirano doveo u zabludu “osobu ovlaštenu za zastupanje tvrtke s područja Gorskog kotara” u lipnju prošle godine kada se obvezao nabaviti i isporučiti turistički vlakić, za što je njegovoj tvrtki uplaćeno više od 32.500 eura.

Vlakić nije nabavio i nastavio je održavati oštećene u zabludi da će to učiniti ili da će vratiti novac uvećan za kamate. No, ništa od toga nije učinio, kažu u policiji, dodajući da je za isto nedjelo prijavljena i njegova tvrtka sa sjedištem u Rijeci.

HSP i SDP upozoravali javnost

Riječ je o slučaju nabave turističkog vlakića za grad Delnice putem tamošnjeg komunalnog društva Risnjak. O tome su javnost upozoravali delnički gradski vijećnici iz HSP-a i SDP-a, ističući da su do podataka o uplati 32.652 eura za turistički vlakić tvrtki Summer Cave došli analizirajući troškove za manifestaciju Delnička adventska bajka.

Kako su navodili, na sjednicama Gradskog vijeća ni u drugim prilikama u javnosti se nije spominjalo da se taj vlakić namjerava nabaviti niti da je iznos uplaćen. Uz to, isticali su da nabava i isporuka vlakića nije provedena sukladno postupku jednostavne nabave, što je zakonska obaveza.

Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić je za medije, odgovarajući na tvrdnje vijećnika, tvrdila da je sve provedeno prema zakonu, da je nabava turističkog vlakića bila planirana u gradskom proračunu, ali o tome nisu govorili u javnosti jer je to trebalo biti iznenađenje. Ustvrdila je da je do tog momenta suradnja s navedenom tvrtkom bila korektna, ali da u ovom slučaju vlakić nije isporučen niti je vraćen uplaćeni novac.