Obilježena godišnjica nacističkog masakra u Lipi. Milanović: 'Hvala i slava partizanima'

U jednom danu ubijeno je 269 mještana

30.4.2024.., Lipa -Hrvatski predsjednik Zoran Milanovic sudjelovao je na komemoraciji „Lipa pamti 2024.“ te je  s izaslanstvom odao pocast stradalim mjestanima polaganjem vijenca i paljenjem svijece Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

U selu Lipa, na sjeverozapadu Primorsko-goranske županije, u blizini granice sa Slovenijom, u utorak je komemorativnim skupom obilježena 80. godišnjica tragedije ovog sela u Drugom svjetskom ratu, kad je u jednom danu ubijeno 269 mještana.

Predsjednik RH Zoran Milanović tom prigodom je, nakon polaganja vijenca, ocijenio da su takva masovna ubojstva bila način razmišljanja njemačke vojske, Wehrmachta, tijekom Drugog svjetskog rata. To su radili kad su htjeli, a to je bilo često, a takav odnos su imali prema svima koje su smatrali inferiornima. Istaknuo je da su se tako ponašali i talijanski fašisti, navevši da nitko od njih za nebrojene zločine na hrvatskom području nije kažnjen.

“Lipa je pomagala partizanima, to je bio izbor i rizik jer je time postala neka vrsta vojnog cilja. No, to se nije smjelo ovako rješavati. Taj bahati gard ‘višeg i civiliziranijeg’ je najgore što čovjek može doseći”, naveo je Milanović. Naglasio je da su partizanske postrojbe, među kojima mnoge iz Dalmacije, oslobodile Istru. “Hvala i slava im na tome”, rekao je.

Dva antifašistička rata

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin istaknuo je da su na tom mjestu kako bi spriječili zaborav o tim događanjima i kako bi objavljivali istinu o onome što se događalo u Drugom svjetskom ratu. To je posebno važno danas, u doba sve agresivnijeg revizionizma, naveo je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je naveo da su borci u Drugom svjetskom ratu omogućili da Hrvatska bude u sadašnjim granicama, a da su branitelji iz Domovinskog rata te granice obranili. Oba ta rata su bila antifašistička, zato se ne smije zatajiti antifašizam, zaključio je.

Ubijeno 269 ljudi

Njemačke nacističke postrojbe su 30. travnja 1944. u suradnji s talijanskim fašistima u selu Lipa su ubile 269 mještana civila, među kojima 96 djece u dobi od sedam mjeseci do 18 godina. Tog i narednog dana nacisti i fašisti pale mrtva tijela, kradu imovinu i stoku te pale svih 87 stambenih i 85 gospodarskih objekata u selu.

Ta zločinačka operacija obavljena je u sklopu akcija čišćenja terena od partizanskih snaga, pri čemu su uništavana sela, a mještani ubijani ili odvođeni u logore. Operacije su vodile njemačke postrojbe, a pridružili su im se fašisti, koji od kapitulacije fašističke Italije 1943. djeluju pod njemačkim zapovjedništvom. Partizani su poduzimali brojne gerilske akcije, a boravili su u skrovištima u okolnim šumama i planinama te ovisili o pomoći lokalnog stanovništva, koje im je donosilo hranu i potrepštine.

Selo Lipa je nakon Drugog svjetskog rata obnovljeno, a u njemu sada živi 125 stanovnika.