Novi Zeland privlači rekordne brojeve migranata. Smatraju da je to neodrživo pa drastično pooštravaju uvjete za vize

Reagirali su na rekordan broj migracija od prošle godine

Passengers stand in a line at the LATAM Airlines check-in counters at Auckland International Airport in Auckland on March 12, 2024, a day after a Boeing-made LATAM plane bound for New Zealand suddenly lost altitude mid-flight, dropping violently and injuring dozens of terrified travellers. (Photo by BRETT PHIBBS / AFP)
FOTO: AFP

Novi Zeland je pooštrio pravila za dobivanje radnih viza. Tim je potezom odgovorio na “neodrživu razinu migracije”, navode lokalne vlasti. Niskokvalificirani radnici morat će ispunjavati određene uvjete da bi dobili radnu vizu – morat će znati engleski jezik, a kad dobiju vizu – ona će biti na tri, umjesto dosadašnjih pet godina.

“Usklađivanje tih pravila ključno je za vladin plan obnove gospodarstva”, rekla je ministrica useljeništva Erica Stanford. Gotovo 173.000 ljudi migriralo je na Novi Zeland prošle godine, što je rekordan broj.

Prema pooštrenim uvjetima, podnositelji zahtjeva će za većinu radnih viza morati imati tražene vještine i radno iskustvo za pojedino radno mjesto. Poslodavci moraju osigurati ispunjavanje tih uvjeta prije nego strancima ponude posao, piše BBC.

Nema brzog puta do prebivališta

Vlasti su ranije odlučile poslove poput tokara, montera i zavarivača držati na popisu zanimanja kojima bi radnici brže dolazili do prebivališta. Ta je odluka ukinuta i s popisa se briše 11 zanimanja. “Ovim pravilima označavamo početak šireg programa kojim će biti stvoren bolji imigracijski sustav”, rekla je Stanford. Dodaje da stroža pravila o vizama pomažu i u sprječavanju iskorištavanja stranih radnika.

Novi Zeland ima 5,3 milijuna stanovnika. Porast broja dolazaka stranih radnika bilježi od kraja 2022. godine. „Vlada je usredotočena na privlačenje i zadržavanje visokokvalificiranih stranaca, poput srednjoškolskih nastavnika koji nam nedostaju”, kazala je Stanford.

“Moramo osigurati da domicilni građani Novog Zelanda budu prioritet kod zapošljavanja u poslovima u kojima nemamo manjak radnika”, navodi Stanford. Novozelandski premijer Christopher Luxon rekao je prošle godine da se visoke stope migracije u toj zemlji “ne čine održivima”.

Poslodavci tražili radnike u pandemiji

“Imigracijski sustav Novog Zelanda bio je zatvoren. Tada su poslodavci tražili radnike tijekom pandemije, a onda su laburisti otvorili ulaze u zemlju”, rekao je Luxon. Stručnjaci upozoravaju da bi novi strani radnici mogli dodatno povećati cijene nekretnina i najamnine stanova i kuća.

Novozelandsko udruženje poslodavaca i proizvođača zabrinuto je zbog novih pravila za koja navode da bi mogla izazvati neželjene posljedice. “Podržavamo brigu oko dovođenja pravih radnika i da oni ne budu iskorištavani, ali moramo osigurati ravnotežu”, rekao je Alan McDonald. “Otežavanje dolaska na Novi Zeland radnicima koji su motivirani znači da će oni otići negdje drugdje, a to šteti poslu i našem gospodarstvu”, dodao je.

Istodobno Novozelanđani odlaze u druge zemlje koje im nude više mogućnosti i bolje uvjete poput Australije. Samo prošle godine, Novi Zeland je napustilo rekordnih 47.000 građana. Australija je u prosincu najavila da će prepoloviti broj useljenika pooštravanjem pravila za međunarodne studente i niskokvalificirane radnike. Razlog tome su stambena kriza i infrastrukturni problemi u toj zemlji.