NASA poslala sondu u svemir pa nakon njena povratka mjesecima pokušavala otvoriti teglicu s uzorcima asteroida

Četiri mjeseca trajali su pokušaji NASA-inih stručnjaka da otvore posudu s uzorcima

Spremnik s uzorkom asteroida
FOTO: NASA/Keegan Barber

Misija NASA-e vrijedna milijardu dolara kojoj je cilj bio prikupiti uzorke prašine s asteroida Bennua konačno je uspjela, nakon nemalih problema po povratku kapsule na Zemlju. Naime, nisu mogli – otvoriti posudu s uzorcima. Sada su, četiri mjeseca kasnije, konačno uspjeli u tome.

Misija je otpočela još 2016., kada je s Cape Canaverala prema Bennuu lansirana istraživačka sonda. Riječ je o 4,6 milijardi godina starom asteroidu. Klasificiran je kao “potencijalno opasan”, jer su šanse 1:1750 da se sruši na Zemlju u sljedećih 300 godina.

Dvije godine kasnije sonda OSIRIS-REx stigla je na svoje odredište i tamo provela još dvije godine u proučavanju asteroida kako bi našla prikladno mjesto za prikupljanje uzoraka. Asteroid je promjera oko 500 metara.

Samo nekoliko sekundi bilo je dovoljno

Godine 2020. okrznula ga je na samo nekoliko sekundi, što je bilo dovoljno za prikupljanje materijala prije nego krene natrag na put prema Zemlji, udaljenoj više od 321 milijun kilometara.

U rujnu prošle godine, dok je jurio pored Zemlje brzinom od gotovo 40.000 kilometara na sat, OSIRIS-REx je ispustio kapsulu s uzorkom prašine s asteroida. Nakon ulaska u atmosferu otvorila je padobran i sletjela u pustinju Utah, sedam godina od početka misije.

Nedugo nakon toga, znanstvenici NASA-e u Svemirskom centru Johnson u Houstonu otkrili su da ne mogu otvoriti spremnik s uzorcima. Njihovi pokušaji bili su ograničeni zbog moguće kontaminacije uzorka i potrebom da se izolira od Zemljine atmosfere.

Uklonjena su dva zaglavljena spoja

NASA je sada objavila da su uklonjena dva zaglavljena spoja, što je zahtijevalo izradu novog alata od nemagnetskog nehrđajućeg čelika. “Otvoreno je! Otvoreno je!”, objavili su na društvenim mrežama.

Cilj je bio prikupiti 60 grama materijala s asteroida, ali je NASA ubrzo otkrila dodatnu prašinu koja je prekrivala vanjsku stranu spremnika.

Istraživači su već proveli početnu analizu tog dodatnog materijala, prikupljajući slike elektronskim mikroskopom, infracrvenim mjerenjima, rendgenskim zrakama i analizom kemijskih elemenata. Korištena je i rendgenska kompjutorizirana tomografija za izradu 3D računalnog modela jedne od čestica, piše The Times.

Dokazi o ‘obilju ugljika i vode’

Objavljeno je da su dobili dokaze o “obilju ugljika i vode”. Navode i kako je moguće da su se asteroidi slični Bennuu zabili u Zemlju u njezinoj ranijoj povijesti i donijeli sa sobom vodu. U uzorku su pronašli i magnetit, mineral koji može djelovati kao katalizator u organskim kemijskim reakcijama.

“Uzorak sa sonde OSIRIS-REx najveći je uzorak asteroida bogat ugljikom ikada dostavljen na Zemlju i pomoći će znanstvenicima da istražuju podrijetlo života na našem planetu za generacije koje dolaze”, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

“Gotovo sve što radimo u NASA-i nastoji dati odgovore na pitanja o tome tko smo i odakle dolazimo. NASA-ine misije kao što je sonda OSIRIS-REx poboljšat će naše razumijevanje asteroida koji bi mogli ugroziti Zemlju. Uzorak se vratio na Zemlju, a pred nama je puno znanosti kakvu nikada prije nismo vidjeli”, dodao je.

Krenula je prema drugom asteroidu

Svemirska sonda sada ide prema drugom asteroidu, poznatom kao Apophis. Širok je oko 300 metara, a izazvao je zabrinutost početkom 2000-ih, kada su astronomi sugerirali da bi se mogao sudariti sa Zemljom 2029. godine.

Ti su strahovi u međuvremenu odbačeni, iako se još uvijek očekuje da će Apophis doći na oko 32.000 kilometara od našeg planeta, što je manje od jedne desetine udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

OSIRIS-REx je prva američka svemirska letjelica koja je vratila uzorke s asteroida, nakon dvije uspješne japanske misije.