Ovako se, potpuno strašno, branio napadač na sudionike Zagreb Pridea: 'Smeta mi što su drugačiji. Smetaju mi te dugine boje'

Smeta mi što oni govore da bi posvajali djecu, rekao je 42-godišnjak prije nego je osuđen na zatvor

04.06.2022., Zagreb - 21. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea ove se godine odrzava pod sloganom "Dajte nam nasa cetiri zida!". Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je s tri mjeseca zatvora kaznio 42-godišnjaka koji je 3. srpnja 2021. na Trgu Marka Marulića u Zagrebu s još trojicom mladića, od kojih je jedan bio maloljetan, iskazivao mržnju prema sudionicima Pridea te im zapalio zastavu duginih boja, piše N1.

Navedenog datuma 42-godišnjak je s još trojicom pomagača prišao sudionicima Pride te im kazao “kakva ti je to zastava pe….”, a zatim je odgurnuo jednog od sudionika i uzeo mu zastavu. Nju je bezuspješno pokušao zapaliti uz pomoć spreja i upaljača, no kako mu to nije uspjelo, njegovi pomagači su je zapalili umjesto njega.

Sud je četvoricu muškaraca proglasio krivima za javno poticanje na nasilje i mržnju, te im izrekao blage sankcije – 42-godišnjak je dobio tri mjeseca zatvora, dok su mlađi izgrednici kažnjeni uvjetno, te radom za opće dobro. Sada je krenuo žalbeni postupak, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li kazne koje su zaradili postati pravomoćne.

‘Dugine boje me smetaju’

Na sudu je 42-godišnjak ispričao kako je prije samog incidenta došao s društvom na Trg Marka Marulića te kazao da se na njemu okupljaju skinheadsi i BBB-pvci. “Bilo ih je stotinjak, a deset do petnaest iz mog društva. Oni su došli prije pripadnika LGBTIQ zajednice koji su došli samo kako bi nas isprovocirali”, kazao je.

“Inače, ja sam bivši navijač i te dugine boje me jako smetaju. Ta zastava mi je bila trn u oku i smeta mi što oni govore u javnosti da bi posvajali djecu. To ljudima smeta, smeta mi što su drukčiji od mene”, dodao je 42-godišnjak. Kazao je kako nije bilo fizičkog obračuna te da je jednog sudionika Pridea odgurnuo za glavu, ali ga nije udario.

“Nisam mu ništa govorio. Drugi su mu vikali ‘pe….'”, uvjeravao je. Govoreći o paljenju zastave, ustvrdio je da ju je u rukama imao jedan dečko kojem ne zna ime te da ju je zapalio sprejom i upaljačem. “Vidio sam da dečki imaju zastavu i bili smo sretni što ćemo je zapaliti. Nismo znali koliko ona njima znači”, kazao je.

‘Oni su nas provocirali’

Jedan od četvorice okrivljenika na sudu je kazao da su sudionicima Pridea govorili da su “pede*i” i “sotonisti” te da ne bi trebali imati pravo na posvajanje djece. Govorili su im i da je ovo katolička zemlja i da se odu liječiti.

“Nisam mislio ništa napraviti, no oni su nas tada počeli provocirati. Vikali su nam da smo primitivci i idioti, homofobi i desničari. Kad su počeli mahati zastavom, obuzele su me emocije. Ne podržavam Pride, ali ni ne mrzim nikoga”, pravdao se jedan od okrivljenika mladić objašnjavajući da je on navijač i da sudionici Zagreb Pridea nisu trebali dolaziti na Marulićev trg nakon što su svoje okupljanje na Ribnjaku završili, prenosi N1.