Mamić tvrdi da danas nema ništa: 'Imovine nemam, nula, račun ni u jednoj banci ne mogu otvoriti'

Mamić već godinama živi u BiH, otkako je osuđen za izvlačenje novca iz Dinama

FOTO: screenshot Dnevni avaz

Zdravko Mamić nakon gotovo godinu dana medijske šutnje dao je veliki intervju za Dnevni avaz. Razgovor je vođen u Mostaru. Bivši glavni operativac Dinama govorio je o svojim počecima, o Dinamu, stanju u nogometu u BiH, ali i o politici u BiH i Hrvatskoj.

Već šest godina živi u BiH, otkako je osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. “Ovo je jedna od rijetkih svjetskih oaza gdje čovjek može stvarno u punini biti čovjek”, kazao je Mamić o životu u BiH. Otkrio je da je prvi veći novac u životu zaradio, između ostalog, prodajući podmetače od stiropora za sjedenje na stadionu.

“Ljudi sjede na betonima, a posjete su bile, za današnje vrijeme, nepojmljive. Tamo nije bilo utakmice ispod 20.000 ljudi. Na Žitnjaku je bila jedna industrijska zona i dan-danas je tu tvornica gdje sam ja kupovao taj stiropor. I onda bih ja to rasjekao na komade i zavezao na stotinu komada. Oko cijelog Maksimira bih rasporedio 50 svojih dečki okolo, i ti dolaziš, vidiš da je stiropor, a grije te. Svako je to kupio. Mi smo one vreće za kukuruz i pšenicu nosili poslije utakmice, bile su pune novaca”, prisjetio se Mamić.

O glasanju na izborima

No, tvrdi kako danas nema ništa: “Ja ne poznajem, niti sam čuo, niti čitao o čovjeku kojem je više novaca prošlo kroz ruke, a da je siromašniji. Ja danas nemam ništa! Ja imam ime i prezime, imam sebe, imovine nemam, nula, račun ni u jednoj banci ne mogu otvoriti, ni u Europi, ni u BiH. To je moja situacija”, rekao je, između ostalog, bivši glavni čovjek Dinama. Ustvrdio je i da on iz BiH može glasati.

“Mogu, a mogu i bez ikakvog srama i demagogije reći da sam uvijek na parlamentarnim i državnim glasao za HDZ, a na lokalnima sam uvijek glasao za Milana Bandića. To je tako bilo dok sam bio u Hrvatskoj, a na ovim izborima neću izaći na izbore. To nije dobro i ja svojim glasom ne mogu ništa promijeniti. Jednostavno, SDP me spremio u zatvor i napravio politički progon, a ovi su me samo pomnožili s nulom i pustili niz vodu”, rekao je. Cijeli intervju možete pogledati u nastavku.