Legendarna republikanka: 'U stranci imamo Putinovo krilo, učinit ću sve da ne dođu na vlast'

Kaže da će učiniti 'sve što je potrebno da porazi Donalda Trumpa'

ATLANTA, GEORGIA - JANUARY 15: Former US Representative from Wyoming (R) Liz Cheney speaks onstage during the 2024 Martin Luther King, Jr. Beloved Community Commemorative Service at Ebenezer Baptist Church on January 15, 2024 in Atlanta, Georgia. The annual service is held in honor of the life of civil rights icon Dr. Martin Luther King, Jr. who would have turn 95 on January 15th.   Paras Griffin/Getty Images/AFP (Photo by Paras Griffin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Bivša zastupnica američke Republikanske stranke Liz Cheney upozorila je na takozvano Putinovo krilo u toj stranci nakon što je bivši predsjednik Donald Trump govorio o smrti kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Trump, naime, u svojoj izjavi nije spomenuo ni Navaljnog ni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Moramo ozbiljno shvatiti do koje mjere sada imate Putinovo krilo Republikanske stranke. Vjerujem da je problem u ovom izbornom ciklusu osigurati da taj dio stranke ne preuzme zapadno krilo Bijele kuće”, rekla je Cheney.

Aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden i Trump imali su potpuno suprotne stavove o smrti zatvorenog ruskog oporbenjaka. Biden je smrt Navaljnija pripisao “Putinu i njegovim nasilnicima”.

‘Putin je odgovoran’

“Nemojmo se lagati – Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Ono što se dogodilo Navaljnom još je jedan dokaz Putinove brutalnosti. Nitko se ne treba zavaravati”, rekao je Biden.

Trump Navaljnija nije ni spomenuo u objavi za koju je njegov tim naveo kako se radi o njegovu službenu stavu o toj temi. Umjesto toga, govorio je o dvadesetak drugih tema, uključujući teme o kaznenim postupcima koji se vode protiv njega i njegovih političkih protivnika, piše CNN.

Cheney smatra smrt Navaljnija činom odmazde. “Ono što je Vladimir Putin učinio Navaljnom je odmazda. Tako ona izgleda u zemlji u kojoj vođa ne drži do vladavine zakona”, rekla je.

Trump poticao na akciju

Trump je ranije ovaj mjesec izjavio kako će “poticati Rusiju da učini štogod dovraga treba” bilo kojoj zemlji članici NATO saveza koja ne ispunjava pravila o potrošnji te da joj SAD neće pomoći u slučaju da bude napadnuta.

Za stajalište šefa NATO-a Jensa Stoltenberga prema kojemu su sve članice jednako vrijedne rekao je da “potkopava svu sigurnost, uključujući onu SAD-a, i stavlja američke i europske vojnike u povećani rizik”.

“On je jasno dao do znanja da pod Trumpovom administracijom, SAD vjerojatno neće održati svoje obveze prema NATO-u”, navodi Cheney. Trumpove je komentare nazvala “opasnima” i rekla da pokazuju “potpuni nedostatak razumijevanja uloge Amerike u svijetu”.

‘Svijet sigurniji s Trumpom’

Cheney navodi da nije donijela odluku o kandidaturi za predsjednika, ali je rekla da će učiniti “sve što je potrebno da porazi Donalda Trumpa”. Republikanski senator Tim Scott izjavio je da će svijet biti sigurniji s Trumpom kao predsjednikom nakon Bidena kojega je okarakterizirao kao slabog vođu u međunarodnoj politici.

“Kada postavite pitanje o držanju Putina pod kontrolom, pogledate akcije i administraciju Trumpa – dođete do jasnog zaključka da je Ukrajina bila sigurnija i svijet je bio sigurniji, a Amerika je sigurno bila sigurnija”, dodao je Scott.

Komentirao je i smrt Navaljnija. Scott je nazvao Putina “ubojitim diktatorom” koji “uvijek traži načine da ukloni konkurenciju i pošalje jasnu poruku samo nekoliko dana ili nekoliko tjedana prije ruskih izbora”.