Kriminalist Cvrtila o pucnjavi u Zagrebu: 'Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama'

Kaže da za sinoćnju pucnjavu na Trešnjevci nema tragova koji upućuju da se radi o organiziranom obračunu'

FOTO: Screenshot / Dnevnik Nove TV

Bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila analizirao je sinoćnju pucnjavu na zagrebačkoj Trešnjevci, u Ulici Florijana Andrašeca. Podsjetimo, sinoć je zasad nepoznati počinitelj iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca u smjeru 33-godišnjaka koji je netom prije parkirao i stajao je pored svog automobila njemačkih registarskih oznaka. U pucnjavi nitko nije ozlijeđen, a napadač je pobjegao.

Cvrtila za Dnevnik Nove TV kaže da nema tragova koji upućuju da se u pucnjavi radilo o organiziranom obračunu. ”Čini mi se više da je riječ možda o nekakvoj svađi oko parkinga ili nekog dobacivanja ili nečeg sličnog, ali istraga bi trebala pokazati prave motive”, kazao je.

Ističe da je očito da vatrenog oružja na ulicama ima. ”Dosta ga je lako nabaviti. Ne znamo je li se u ovom slučaju radilo o legalnom ili ilegalnom oružju. U 75 posto slučajeva kod ubojstava se koristi ilegalno oružje pa često kad netko napravi ili namjerava napraviti neko kazneno djelo, ide u potragu za ilegalnim oružjem”, govori stručnjak. Dodaje nadalje: “Ne puca ilegalno oružje samo po sebi, nego osoba. Prevenirati se treba prema osobama, nekim suspektnim situacijama. Teško se ubojstva inače mogu prevenirati”.

‘Više policije na cesti, manje u uredima’

Komentirao je i statistiku prema kojoj je u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno već pet ubojstava, odnosno 400 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Reporter Nove TV Ivan Čorkalo naveo je u razgovoru s Cvrtilom da je zabilježeno i 40-ak posto pokušaja ubojstava više nego u ovo doba prošle godine. Ovog su petka u Zagrebu u dva odvojena slučaja ubijene dvije žene.

”Kad god se događaju najteža kaznena djela, to ima jak utjecaj na osjećaj sigurnosti javnosti. Relevantan pokazatelj će biti nakon šest mjeseci ili godinu dana. Naravno da policija uspoređuje podatke iz mjeseca u mjesec i prošlih godina i vodi o tome računa. Treba prevenirati stvari”, smatra Cvrtila.

Ipak, neki se slučajevi mogu prevenirati, poput obiteljskog nasilja. Kaže da se u takvim slučajevima, kada je zabilježeno više dojava i intervencija policije i socijalne skrbi, ne bi smjela događati ubojstva. ”Teško je to prevenirati, odnosno riješiti, samo većim kaznama. Kad je riječ o prevenciji na javnim prostorima, posebice u jučerašnjem slučaju, može se prevenirati jačom prisutnošću policije, a za to treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama”, zaključio je bivši šef krim policije.