Izlaze detalji o golemoj antikorupcijskoj akciji. Među privedenima policajci i ljudi iz Ministarstva gospodarstva

Uskok tvrdi da su bez polaganja ispita dobivali uvjerenja potrebna za izdavanje lovačkih dozvola

07.05.2015., Zagreb - Osumnjicene zbog zloupotrebe polozaja i trgovanje utjecajem u aferi Agram odvoze s ispitivanja u USKOK-u.rPhoto: Jurica Galoic/PIXSELLrrrrrr
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

U velikoj antikorupcijskoj akciji koju u koordinaciji s Uskokom predvodi varaždinska Policijska uprava, a kojom je na području cijele Hrvatske obuhvaćena 41 osoba, najvećim dijelom uhićeni su lovci za koje se sumnja da su, prema informacijama televizije N1, plaćali za lovačka uvjerenja te ih dobivali bez da su prošli potrebnu edukaciju.

Cijela afera se počela rasplitati još prije godinu dana kada je, kako piše novinarka N1 Ana Raić, policija upala u jedno privatno lovačko učilište na području Zagorja. Vlasnik je tada bio ispitan, a izuzeta je i određena poslovna dokumentacija učilišta, no do vlasnikova privođenja došlo je tek jutros, zajedno sa svim ostalim osumnjičenim sudionicima ove koruptivne mreže.

Kako je funkcionirala mreža

U mjesecima koji su prethodili današnjoj akciji, na Uskoku su ispitivani članovi ispitne komisije iz spomenutog učilišta, među kojima ima i policajaca te nekoliko djelatnika Ministarstva gospodarstva. I oni su se jutros našli među privedenima.

Novinarka Raić opisala je i modus operandi ove mreže: zainteresirani kandidati preko posrednika bi se raspitivali o polaganju lovačkih ispita, nakon čega bi za njih bila organizirana predavanja u učilištu u Zagorju, za što bi plaćali po 100 eura, no Uskok tvrdi da je dobar dio svega bio čista fikcija, odnosno da su se uvjerenja potrebna za izdavanje lovačkih dozvola na kraju dobivala bez ikakvih tečajeva i polaganja ispita. Stoga se vlasnika učilišta tereti za primanje mita, a druge za davanje i posredovanje u davanju mita.

Osumnjičeni se brane da optužbe na njihov račun nisu točne tvrdeći da su tečajeve pohađali online zbog pandemije koronavirusa.