Ipak stižu promjene? Agentica za nekretnine: 'Lani bi se ovaj stan prodao u tjedan dana, sad su snizili cijenu za 91.000 eura'

Čini se da kupci više ne mogu niti žele plaćati nerealno precijenjene nekretnine

Stanovi, ilustracija
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Već godinama cijene stanova u Hrvatskoj divljaju, no izgleda da promet nekretninama usporava. Za četverosobni stan na zagrebačkoj Trešnjevci bruto kvadrature 107 kvadrata i s dva pripadajuća parkirna mjesta potrebno je izdvojiti 419 tisuća eura.

Međutim, lani bi se taj stan prodao u roku od tjedan dana, a sada vlasnika čeka protekla tri mjeseca. Prodavatelji su zato, tvrdi agentica Mia Vučić, pristali sniziti cijenu za čak 91 tisuću eura.

“Spustili su cijenu kako bi došli do puno većeg interesa koji trenutačno imamo za ovim stanom, s obzirom da je četverosoban stan u vrlo popularnom kvartu”, rekla je agentica za nekretnine za N1.

Screenshot N1

‘Više ne žele plaćati nerealno precijenjene nekretnine’

“To nam govori da kupci nisu više niti u mogućnosti niti žele plaćati nerealno precijenjene nekretnine kakvih još uvijek ima na tržištu”, tvrdi Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana porasle su za 10.9 posto, najviše u Europskoj uniji. I dok cijene i dalje rastu, pada broj kupaca. U Zagrebu je tako lani prodano 18.307 nekretnina što je 7,2 posto manje nego 2022. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kupoprodaja pala za 10 posto.

Nešto dalje može i povoljnije

Istovremeno, 20-ak minuta vožnje od centra, u Svetoj Klari kvadrat stana je 2700 eura, a većina stanova prodana je i prije nego je gradnja počela.

“Potražnja je bila velika. Dio grada možda koji do nedavno i nije bio toliko atraktivan, ali sve više obitelji i investitora, općenito ljudi koji kupuju, vide sebe u tim kvartu i prodaja ide stvarno dobro”, navodi agentica za nekretnine Martina Naletilić.

‘U sljedećih 6 mjeseci ne očekujemo pad’

“Možemo reći da smo ušli u jedan novi ciklus tržišta nekretnina u kojemu se već sve malo usporilo i vjerojatno će nastaviti tako biti. Ne očekujemo više jednako visoke stope rasta cijena kao što su to bile unazad tri godine”, rekla je Mihaljinac Knežević.

Bolna tema za sve koji nemaju riješeno stambeno pitanje su i kamatne stope koje rastu, a trenutačno su oko četiri posto. Time je prosječna rata oko 100 eura veća nego prije tri godine. Iz HGK predviđaju blage pozitivne pomake u 2024.

“Mi u sljedećih šest mjeseci ne očekujemo pad, stagnaciju u rastu da, ali pad ne. Pogotovo ne na atraktivnim lokacijama što Zagreb jest kao i cijela obala”, rekla je agentica Naletilić o cijenama nekretninama u bliskoj budućnosti.