Incident na lokalnoj utakmici: navijač zastavom HDZ-a nokautirao domara kluba, jedva ga spriječili da ne napadne i načelnika

Postariji domar kaže da mu je život bio u opasnosti

16.10.2020., Zagreb - Premijera Andreja Plenkovica po povratku iz Bruxellesa na zagrebackom aerodromu docekao je blindirani Mercedes koji je nabavljen za vrijeme predsjedanja Hrvatske EU. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Na utakmici druge županijske lige između nogometnih klubova Borac iz Retkovaca i Frankopan iz Rokovaca koja se igrala u Retkovcima (u Vukovarsko-srijemskoj županiji) dogodio se težak incident u kojem je službena osoba, domar NK Borac Pero Šutalo, udaren u glavu drškom zastave HDZ-a s kojima je nekoliko osoba utrčalo na teren nakon utakmice.

Od udarca Šutalo je izgubio svijest i duže je vrijeme ležao na zemlji, a uprava kluba, među kojima je bio i predsjednik nogometnog kluba Borac, Vladimir Mandić, pružili su mu pomoć i polijevali ga vodom da bi ga povratili.

“Njih nekoliko utrčalo je u teren nakon završetka utakmice, mahali su zastavama HDZ-a i onda mi je prišao jedan od njih, Drago Škvorc i bez ikakva razloga poslao me u materinu i snažno udario kopljem u glavu na kojem je bila zastava HDZ-a. Zamračilo mi je, od siline udarca pao sam na zemlju i izgubio svijest.

Ne znam koliko je vremena prošlo dok sam ponovno došao k sebi, bio sam sav krvav, no prijatelji su me polijevali hladnom vodom, pa sam se osvijestio. Tom Škvorcu je tridesetak godina, a meni sedamdeset i uopće ne znam zašto je nasrnuo na mene. Da sam se na zemlju srušio samo dvadeseta centimetara dalje, udario bih glavom u beton i možda ne bih ostao živ”, rekao je za Telegram Pero Šutalo, samo pola sata nakon što je kao oštećenik dao iskaz policiji.

Šutalu priskočili u pomoć

“Kada smo vidjeli da je Šutalo obliven krvlju i da leži na zemlji odmah smo mu priskočili u pomoć, polijevali ga po licu i blago pljeskali po obrazima sve dok se nije povratio i došao k svijesti. Prije toga vidjeli smo kako je udaren drškom zastave HDZ-a kojom je mahao i utrčao u teren jedan navijač suparničkog tima. Njih nekoliko u teren je utrčalo i u poluvremenu kada su također mahali zastavama HDZ-a i kada ih je osiguranje zamolilo da napuste terene”, rekao je za Telegram predsjednik NK Borac Vladimir Mandić.

Željko Crnković, jedan od redara na terenu domaćeg kluba Borac, rekao nam je kako je inzistirao da se navijači sa zastavama HDZ-a sklone s terena, no jedan od njih bio je osobito agresivan i rekao je da ide na tribine obračunati se s načelnikom Općine Ivankovo, Markom Miličevićem (nezavisni), u čemu ga je Crnković uspio spriječiti. No, nakon utakmice ponovno je, mašući zastavom HDZ-a, istrčao na teren i tada je drškom zastave udario domara Šutala.

Nakon što je policija obavila očevid kojeg je kao svjedok događaja potpisao i Vladimir Mandić, predsjednik NK Borac, Šutalo je odveden u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima da bi mu pružili pomoć i da bi se utvrdila težina ozljeda, dok je napadač, navodno, priveden.

U policiji znaju za incident

Iz Operativno komunikacijskog centra Vukovarsko-srijemske županije Telegramu je potvrđeno da znaju za incident, da su policijski djelatnici na terenu i da postupaju, te da – koliko prema prvim informacijama znaju – nije bilo nekih većih izgreda već da je netko nekoga ošamario.

“Znat ćemo više kada se vrate naši policajci s uviđaja”, rekli su Telegramu večeras oko 21 sat. Inače utakmice je bila važna za gostujući tim iz Rokovaca jer ih je samo pobjeda mogla odvesti u viši rang natjecanja. Na kraju su pobijedili s 4:1 i ušli u prvu županijsku ligu.

Naši sugovornici kažu kako je jedan od navijača protivničkog tima, NK Frankopan iz Rokovaca, navodno otac napadača na domara Šutala, u poluvremenu ulazio u svlačionicu i nogometašima Borca nudio novac da prepuste pobjedu NK Frankopanu. Osoba koja je nogometašima nudila novac, rečeno nam je neslužbeno, u iznimno je dobrim odnosima s tamošnjim HDZ-ovim županom Damirom Dekanićem.