IDF tvrdi da je napad na bolnicu u Gazi bio veliki uspjeh: 'Ubili smo 90 terorista i izbjegli nanošenje štete civilima'

Tvrde da su izbjegli nanošenje štete civilima i medicinskom osoblju

Displaced Palestinians gather in the yard of Gaza's Al-Shifa hospital on December 10, 2023, as battles continue between Israel and the militant group Hamas in the Palestinian territory. Hundreds of makeshift tents stand in a desolate landscape at the foot of Gaza City's ruined Al-Shifa hospital, where at least 30,000 people have taken refuge between piles of rubble and waste after Israeli forces raided the medical facility last month, an AFP correspondent reported from the hospital. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Izraelska vojska priopćila je da je ubila, kako kažu, oko 90 naoružanih napadača, a uhitila 160 u napadu na bolnicu Al Šifu u Gazi. Šifa, najveća bolnica u Pojasu Gaze prije rata, jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova koje djelomično rade na sjeveru teritorija. U njoj se nalaze i raseljeni civili.

“Snage su proteklog dana eliminirale teroriste i locirale oružje u bolničkom području i pritom izbjegle nanošenje štete civilima, pacijentima, medicinskim timovima i medicinskoj opremi”, priopćila je vojska.

Napad krenuo u ponedjeljak

Izraelski napad na bolnicu počeo je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak. Vojska je priopćila da je poslala specijalne snage uz podršku pješaštva i tenkova, na temelju obavještajnih podataka da bolnicu ponovno koriste naoružani napadači.

Izrael je bio žestoko kritiziran prošlog studenoga kad su vojnici prvi put upali u bolnicu Al Shifu. Vojnici su ondje otkrili tunele za koje su rekli da ih je Hamas koristio kao zapovjedne i kontrolne centre.

Hamas i medicinsko osoblje poriču da je bolnica korištena u vojne svrhe ili kao utočište borcima.