I hitnjaci prijete štrajkom, razočarani su Vladinom uredbom o koeficijentima: 'Što je u njoj loše? Gotovo sve'

Iz sindikata ističu kako neće pristati na Vladinu uredbu o plaćama

17.01.2024., Slavonski Brod - Predstavljanje novog specijalnog vozila za Hitnu medicinsku sluzbu i prosirenja mreze Hitne medicine na podrucju Brodsko-posavske zupanije. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski sindikat hitne medicine objavio je priopćenje o uredbi Vlade o koeficijentima za državne i javne službe, poručivši kako je ona loša. Sindikalisti kažu da neće pristati na uredbu te da će štrajkati dok ne ostvare svoja prava.

“O novoj uredbi na koeficijente za djelatnike hitne službe imamo nažalost, sada više i ne riječi ljutnje, nego razočarenja u sustav i obećanja nadležnog ministarstva, ali u velikoj mjeri i kolega iz sindikata koji su se hvalili kako su otimanjem članstva postali reprezentativni, a sada odšutili tamo gdje su trebali biti glasni.

Što je ovom uredbom loše? Gotovo sve. Od onoga da koliko god povećanje neto plaće bilo ono ne prati inflaciju i sve ono što je oduzeto ili nepriznato ranije”, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Danijel Šota.

Nezadovoljni koeficijentima

“Jedno je ipak jako vidljivo, a neću pretjerati ako kažem da je gadljivo – koliko su podigli koeficijent ravnateljima??!? Jedan socijalni radnik ili ekonomista ima gotovo dvostruko veću plaću od profesora doktora kirurga ili interniste, samo zato jer je politički, iako nesposoban, uhljebljen na to mjesto?!? To su ti isti zbog kojih su bolnice, Zavodi ili Domovi zdravlja u teškim minusima ili tužbama??

Vozač hitne 1.6, a turistički vodič 1.7? Fotograf 1.55, a viši fotograf 1.77?? Ili mornar i vozač saniteta isti koeficijent??” piše Sindikat hitne medicine. “Obrazloženje ministra zdravstva kako će liječnici sa dežurstvima imati dvostruko više??? Pa tko te pita za dežurstva, zašto nisi objasnio da je to još jedno radno vrijeme gotovo??”, navodi se u priopćenju.

Neće pristati na prijedlog

“Koliko će plaća djelatnicima hitne i saniteta narasti kad se ukine Covid dodatak, onima koji imaju jer ga pola države ne dobiva odlukom tih istih ravnatelja kojima se daje dvostruko veći koeficijent??? Što je sa dodacima za teren, stres, psihofizički izuzetno naporan posao, rizik od ozljeda, stradanja, fizičkog napada, noćnog i smjenskog rada?”, pita se sindikat.

Iz sindikata također ističu kako neće pristati na “sramotni prijedlog” koji “vrijeđa dostojanstvo i poziv, vrijeđa svu žrtvu jedne službe koja je na prvoj crti zdravstva”. Poručuju i da će u skladu sa Zakonom sudjelovati u štrajku sve dok ne ostvare prava koja im pripadaju.

Hrvatski sindikat hitne medicinePRIOPĆENJEO novoj uredbi na koeficijente za djelatnike hitne službe imamo nažalost…

Posted by Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći on Thursday, January 25, 2024