Uživo Vijesti

Foto. Frustrirani vatrogasci održali veliki prosvjed na Markovu trgu: 'Ako ovo ne riješe do lipnja, prijeti nam kaos'

Prosvjedom žele pritisnuti Vladu RH i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Veliki prosvjed vatrogasaca održan je u petak rano poslijepodne u Zagrebu. Kulminacija prosvjeda koji je organizirala koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca bio je skup na Markovu trgu. Prosvjed “Lažima se vatre ne gase” organizirali su nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi zato što ne mogu financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali.

Prosvjedom žele pritisnuti Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja nije donijela potrebne podzakonske akte kojima bi se riješio status profesionalnih vatrogasaca i koja nema definiranu i jasnu viziju prijeko potrebne nacionalne strategije za razvoj vatrogastva u RH.

Pritisak na Vladu i vatrogasnu zajednicu

Pozivaju i Vladu RH da u novom sazivu osigura trajno, dostatno i ujednačeno financiranje decentralizirane funkcije vatrogastva te donese potrebne akte na koje je obvezuje Zakon o vatrogastvu kako bi svaki profesionalni vatrogasac u Hrvatskoj imao zajamčena primanja koja bi odgovarajuće vrednovala njegov rad.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

“Četiri godine s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom pokušavamo riješiti pitanje plaća u jedinicama lokalne i regionalne uprave, ali ne dolazimo do te uredbe kojom bi se uredile plaće, to čekamo od 2020. godine. Očekujemo da već na prvoj sjednici Vlade vatrogasci dobiju svoje zakonske akte. Vatrogasci su spremni, mi ćemo se služiti svim raspoloživim alatima, kako se i Vlada služi svojima. Očekujemo da se mirnim dijalogom riješi pitanje vatrogastva. U vatrogastvu postoje veliki problemi, nedostaje mnogo ljudi. Svi živimo u velikoj neizvjesnosti”, rekla je za N1 vatrogaskinja Iva Šušković prije prosvjeda.

 

Okupljanje prosvjednika počelo je u 12 sati na Europskom trgu, a onda je prosvjedna povorka krenula do Markova trga. Uz to, s parkirališta Zagrebačkog velesajma oko 12 i 30 krenula je kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja će proći pokraj Markova trga te nastaviti prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj. U isto vrijeme počela je i prosvjedna povorka s Europskog trga. Dok je tisuću prosvjednika hodalo prema zgradi Vlade iz zvučnika se kod Markove crkve mogla čuti pjesma ‘Gori vatra‘ od Zdravka Čolića, javlja Jutarnji list.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Oko 13 sati prosvjednici su stigli na Markov trg, a u mnogim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske su u to vrijeme zasvirale sirene. “Ovdje su skoro svi profesionalni vatrogasci Hrvatske. Trg je pun”, izjavila je voditeljica prosvjeda.

“Sedamnaest godina nam obećavaju donošenje Pravilnika i podzakonskih akata za profesionalne vatrogasce, ali gdje smo danas? Danas smo ovdje na prosvjedu ispred zgrade Vlade! Danas tražimo iste uvjete za sve vatrogasce. Tražimo da svi vatrogasci budu državni službenici i namještenici”, rečeno je u uvodnom govoru na prosvjedu.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prijeti kaos u požarnoj sezoni

Gostujući u HRT-ovom podnevnom Dnevniku član upravnog odbora Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH i pripadnik JVP Šibenik Mario Milovac rekao je kako je glavni razlog za prosvjed nebriga države. “Imamo dva staleža. Imamo razliku plaća između državnih vatrogasaca i profesionalnih vatrogasaca i DVD-ovaca. Razlike su ogromne. Naš vatrogasac ima koeficijent 0.89 dok vatrogasac u državnoj službi ima 1.54”, naglasio je. Kazao je kako “je država dala neke uredbe za vatrogasce i to je od lokalne do lokalne samouprave”.

Ustvrdio je kako su u Šibeniku donekle zadovoljni uvjetima rada, ali i upozorio da mnoge njegove kolege nemaju takve uvjete. “Ova minimalna sredstva što su propisana mi imamo. Međutim, dosta sredina je najavilo zatvaranje postrojbi”, rekao je.

“Očekujemo da će se ovo riješiti do 1.6., ali ako se dotad ne riješi, mogao bi biti kaos. Nadam se da do toga neće doći”, dodao je.