Dvomjesečna beba u Mostaru umrla od bolesti koja se širi Dalmacijom. Nije bila cijepljena

Iz bolnice kažu da je ovo ujedno jedini zabilježeni slučaj te bolesti

18.06.2009.,Ljubuski - Dom zdravlja ljubuski, vozilo hitne pred ulazom u Dom zdravlja, uzurbani lijecnici i medicinske sestre zbrinjavaju pacijenta, nakon 5 minutnog zadrzavanja pred zgradom kola hitne pomoci odjurila su u Mostar       rPhoto: Zoran Grizelj/Vecernji list
FOTO: Zoran Grizelj/Vecernji list/Ilustrativna fotografija

U bolnici u Mostaru je od hripavca preminula je dvomjesečna beba. Iz bolnice kažu da je ovo ujedno jedini zabilježeni slučaj hripavca. Ostalo su klasične respiratorne bolesti karakteristične za ovo doba godine, javlja Danas.hr.

“Pored svih poduzetih mjera na Klinici za dječje bolesti dijete je preminulo 8. listopada”, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko neretvanske županije u BiH, Eniz Čolaković.

“Ja vam samo mogu reći u razgovoru s kolegama da je ovo dijete imalo i neke druge bolesti i što je najbitnije u svemu dijete nije bilo cijepljeno s obzirom i na dob, to je dva mjeseca”, kazao je.

U Hrvatskoj do srijede 116 slučajeva

Inače, djecu se od difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca) djecu se zaštićuje kombiniranim DI-TE-PER cjepivom. Ono je u Hrvatskoj dio obveznog kalendara cijepljenja i prima se u pet doza.

Djecu se prvi put cijepi s dva mjeseca, zatim s četiri i šest mjeseci. Prvo je docjepljivanje u drugoj godini, a drugo u petoj godini. Zadnji smrtni ishodi od hripavca u Hrvatskoj evidentirani su 2018. i 2016. godine kada je umrlo dvoje novorođenčadi s nepuna dva mjeseca.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) službeno je do srijede potvrđeno 116 slučajeva hripavca u cijeloj zemlji, a tom evidencijom zbog provjere nisu obuhvaćeni svi prijavljeni slučajevi, poput onih u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima najveći broj zaraženi

Najteže pogađa novorođenčad

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović rekla je Hini da je riječ o visoko zaraznoj bakterijskoj infekciji, a najteže komplikacije i smrtni ishodi pogađaju dojenčad mlađu od šest mjeseci ako nisu još cijepljena.

Bolest se prenosi s osobe na osobu kapljičnim putem jako oštećuje sluznicu dišnih puteva, djeca se guše, a mogu i poplaviti zbog nedostatka zraka. Komplikacije mogu biti upala pluća, gubitak tekućine, povraćanje, otežano gutanje a postoji i rizik od smrtnog ishoda kod novorođenčadi.