Brod se u Istri nasukao još prošlog tjedna. Iz Ministarstva kažu da imaju plan za odsukavanje, dosad su 'provodili monitoring'

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kažu da nije došlo do onečišćenja

FOTO: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Sjeverno od rta Ubac u Raškom zaljevu 16. travnja nasukao se motorni brod, koji plovi pod zastavom Tanzanije. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je objavilo kako je od trenutka nasukavanja broda pa sve do sada provodilo monitoring, odnosno nadzor broda i praćenje cjelokupne situacije.

“Nakon nekoliko izvida ovlaštenih ronilaca te novih saznanja o stanju broda, donesen je plan odsukavanja broda”, kažu iz tog ministarstva, pa napominju kako trenutno nema onečišćenja. Oko broda su postavljene i zaštitne barijere.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Brod će se ukloniti kroz tridesetak dana

Radovi na osiguravanju broda od pomicanja i uklanjanje dizelskog goriva i zauljene vode trebali bi se obaviti u sljedećih desetak dana. Samo odsukavanje će se odraditi u sljedećih tridesetak dana, s obzirom na kompleksnost radova.

Iz Ministarstva navode da se istraga još uvijek provodi, a napominju i da je izdan radiooglas, kojim je zabranjeno približavanje nasukanom brodu u radijusu od 500 metara.