Amnesty International o stanju ljudskih prava: 'Na djelu su groteskni dvostruki standardi nekih europskih zemalja'

'Globalni poredak temeljen na pravilima je u opasnosti od desetkovanja', kažu

French human rights activist and Secretary General of Amnesty International Agnes Callamard (L), flanked by CEO and Acting Director of Activism and Education Amnesty International UK Sacha Deshmukh (R), speaks during a press conference, in London, on April 23, 2024, ahead of Amnesty International’s The State of the World’s Human Rights report. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Ljudska prava diljem svijeta suočena su s najozbiljnijim prijetnjama u posljednjih nekoliko desetljeća, objavio je u srijedu Amnesty International sa sjedištem u Londonu u godišnjem izvješću. Organizacija je istaknula sukobe u Gazi i Ukrajini kao i širenje autoritarnih vlada koje štete međunarodnom poretku kršeći međunarodno pravo i zanemarujući temeljna prava.

“Izraelsko flagrantno nepoštivanje međunarodnog prava pojačano je neuspjesima njegovih saveznika da zaustave neopisivo krvoproliće u kojem stradavaju civili u Gazi”, rekla je glavna tajnica Amnestyja Agnès Callamard. “Uz agresiju Rusije protiv Ukrajine, rastući broj oružanih sukoba i masivna kršenja ljudskih prava, koja su zabilježena, na primjer, u Sudanu, Etiopiji i Mjanmaru – globalni poredak temeljen na pravilima u opasnosti je od desetkovanja.”

Dvostruki standardi

Demokracije nisu izbjegle kritike, a Callamard je rekla da “ono što smo vidjeli 2023. potvrđuje da mnoge moćne države napuštaju temeljne vrijednosti humanosti i univerzalnosti upisane u Opću deklaraciju o ljudskim pravima”. Među ostalim, izvješće kritizira američko korištenje veta kako bi se mjesecima paraliziralo Vijeće sigurnosti UN-a vezano uz rezoluciju za prekid vatre u Gazi.

Izvješće “također naglašava groteskne dvostruke standarde europskih zemalja poput Velike Britanije i Njemačke, s obzirom na njihove dobro utemeljene prosvjede protiv ratnih zločina Rusije i Hamasa, dok istodobno podupiru akcije izraelskih i američkih vlasti u ovom sukobu”, navodi Amnesty u priopćenju za medije.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini bio je još jedan ključni faktor koji je pridonio padu globalnog stanja ljudskih prava. Amnesty je naveo neselektivne napade ruskih snaga “na naseljena područja i civilnu infrastrukturu za izvoz energije i žitarica”. “I ruske i ukrajinske snage koristile su kazetno streljivo unatoč njegovoj neselektivnoj prirodi i trajnim rizicima za civile”, stoji u izvješću.

“Izvješće Amnesty Internationala prikazuje turobnu sliku alarmantne represije ljudskih prava i međunarodnog kršenja pravila, a sve to usred produbljivanja globalne nejednakosti, supersila koje se natječu za prevlast i eskalacije klimatske krize”, rekla je Callamard.