Aleksandar Vulin dao neopozivu ostavku na čelu BIA-e, kaže da je to njegova žrtva za ucijenjenu Srbiju

Vulin je priopćio da odlazi jer 'SAD i EU traže njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji'

14, October, 2021, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, talked with the Minister of the Interior, Aleksandar Vulin, the State Secretary of the Ministry of Justice, Bojana Scepanovic, the Republic Public Prosecutor Zagorka Dolovac and the Prosecutor for War Crimes Snezana Stanojkovic about Serbia's initiative Bosnia and Herzegovina. Aleksandar Vucic, Aleksandar Vulin.   14, oktobar, 2021, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic razgovarao je sa ministrom unutrasnjih poslova Aleksandrom Vulinom, drzavnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Scepanovic, Republickim javnim tuziocem Zagorkom Dolovac i Tuziocem za ratne zlocine Snezanom Stanojkovic o inicijativi Srbije za unapredjenje medjunarodne saradnje i medjudrzavne pravne pomoci u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini.  Photo: A.K./PIXSELL
FOTO: A.K./PIXSELL

Aleksandar Vulin, direktor srbijanske obavještajne službe (BIA) koji se od srpnja nalazi pod američkim sankcijama, podnio je u petak neopozivu ostavku. Američko ministarstvo financija ga je 11. srpnja stavilo na listu sankcija zbog navodne korupcije, umiješanosti u trgovinu oružjem i drogom te zbog veza s Rusijom.

Vulin je u petak priopćio da podnosi neopozivu ostavku navodeći kao razlog da “SAD i EU traže njegovu glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji”. “Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću dozvoliti da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i Srpski svet”, napisao je Vulin.

‘Moja žrtva je mala’

Po njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću se s prijetnjama i ucjenama koje se mogu usporediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. “Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija”, tvrdi Vulin.

Također smatra da, ako bi Srbija pristala to učiniti, Zapad tu ne bi stao i sljedeći bi zahtjev bio “protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu”.

Ustvrdio je da njegova ostavka neće promijeniti politiku SAD-a i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahtjeve i ucjene. “Mala je moja žrtva u odnosu na veličinu svetinja koje branim”, dodao je, zahvaljujući predsjedniku Vučiću na prilici da “brani Srbe i Srbiju”.