7 jednostavnih recepata sa slatkim jagodama u glavnoj ulozi
S jagodama će se dobro slagati i feta sir, svjetlo pivo i tamna čokolada
Slatke, mirisne i sočne jagode mnogima su omiljeno voće. Iako ih većina voli jesti sa ili bez šećera ili sa šlagom, neki će ih odlučiti iskoristiti za slatko-slane kombinacije jela, a za njih će vam trebati tek nekoliko namirnica od kojih većinu imate kod kuće.
Jagode imaju niske kalorije
Za sve koji paze na liniju niskokalorične jagode su dobar međuobrok, na 100 grama ima samo 32 kalorije. Bogate su antioksidansima i izvor su vitamina C, B9 i kalija. Osim što ih mnogi koriste u pripremi smoothieja, idealna su namirnica i za pripremu salata, slastica, pića i namaza. Iz recepata koje smo pronašli shvatili smo da se jagode mogu kombinirati i s neočekivanim namirnicama kao što su feta sir, rikula, tamna čokolada, svjetlo pivo i krem sir. U nastavku donosimo recepte koje i vi možete isprobati.
Salata s jagodama i sirom
Sastojci:
- 150 g feta sira
- 400 g jagoda
- 200 g rikole
- 250 g borovnice
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- ulje
Priprema:
Operite salatu, jagode i borovnice. Feta sir i jagode izrežite na manje komade. Sve sastojke stavite u jednu zdjelu te začinite maslinovim uljem, acetom balsamicom i soli.
Chia puding s jagodama
Sastojci:
- 150 g jagoda
- 4 čajne žličice chia sjemenki
- 250 g grčkog jogurta
Priprema:
Jagode izmiksajte u blenderu ili ih zgnječite vilicom. Dobivenu smjesu rasporedite u dvije zdjelice. Grčki jogurt pomiješajte s chia sjemenkama i ostavite na pola sata u hladnjaku. Smjesu jogurta s chiom prelijte preko jagoda.
Brownie s jagodama
Sastojci:
- 300 g jagoda
- 5 jaja
- 200 g tamne čokolade
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 4 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Jagode očistite i nasjeckajte na sitnije komadiće. Zajedno s maslacem na manjom vatri ili u mikrovalnoj otopite čokoladu. Nakon što se otopi, miješajte dok se ne ohladi kako bi ju mogli uliti u ostale sastojke. Cijela jaja miksati sa šećerom dok ne postanu pjenasta smjesa. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, a zatim i brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju umiješati nasjeckane jagode. U lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje istresite smjesu, poravnajte i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon što se ohladi, narežite na kocke te poslužite uz sladoled ili šlag.
Domaći Radler s jagodama
Sastojci:
- 0.5 l svjetlog piva
- 200 g jagoda
- 3 limuna
- 5 žlica šećera
Priprema:
Jagode narezane na manje komade pomiješajte sa šećerom i svježe cijeđenim limunovim sokom. Ostavite jagode da tako odstoje 10 minuta, a zatim ih drškom kuhače malo izgnječite. Pripremljene jagode pomiješajte s rashlađenim svijetlim pivom. Poslužite s ledom.
Džem od jagoda
Sastojci:
- 1,3 kg očišćenih jagoda
- 1 limun
- 400 g šećera
- 1 žlica ruma
Priprema:
Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine. Stavite ih u duboku posudu i pomiješajte sa šećerom. Ostavite da stoje oko 15 minuta dok ne puste tekućinu. Limun operite i narežite na kolutove pa dodajte u jagode. Sve zajedno stavite kuhati na jaku vatru uz povremeno miješanje. Kad jagode zakuhaju, smanjite vatru tako da nastave krčkati i kuhajte dok se ne reduciraju na gustoću koju želite. Trebat će vam nešto više od 1,5 sat. Oko 15 minuta prije kraja kuhanja dodajte rum i izvadite limun. Kad postignete željenu gustoću, džem prebacite u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i preokrenite naopako na 15 minuta. Staklenke vratite u toplu, otvorenu pećnicu i neka stoje u njoj dok se ne ohlade.
Zdravi sladoled od jagoda
Sastojci:
- 300 g jagoda
- 2 obična jogurta (o% masti)
- malo meda
- limunov sok
Priprema:
Dan prije izrade sladoleda zamrznuti jagode. Izvaditi jagode iz zamrzivača i ostaviti ih na sobnoj temperaturi na pet minuta da se malo odmrznu. Staviti ih zatim u blender ili multipraktik, dodati malo meda, 2 čaše običnog jogurta te par kapi limunova soka. Sve dobro izblendati i staviti u zamrzivač na par sati.
Sirni namaz s jagodama
Sastojci:
- 150 g krem sira
- 5 jagoda
- 2 – 3 žlice šećera u prahu
- malo ekstrakta vanilije
Priprema:
U blender stavite krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Jagode dodajte jednu po jednu sve dok ne dobijete željenu teksturu kreme. Prije posluživanja ohladite.