Politika & Kriminal

Zdravko Mamić danas je u Livnu dao iskaz o mitu za koje tvrdi da je plaćao osječkim sucima. Što će sada USKOK?

Mamić je ispitan u sklopu izvida koje provodi USKOK

FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Bivši izvršni predsjednik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Zdravko Mamić danas je dao iskaz u sjedištu tužiteljstva u Livnu. U nazočnosti svojih odvjetnika Veljka Miljevića i Zdravka Rajića, te zamjenice ravnateljice USKOK-a Ksenije Krizman, Mamić je dobio priliku iznijeti detalje o optužbi protiv osječkih sudaca koje je prozvao za korupciju.

Dokaze o tome kako je podmićivao suce Mamić je još lani u jesen poslao USKOK-u, a njegov odvjetnik Miljević već je nekoliko mjeseci ranije spomenuo sumnje u korupciju na Županijskom sudu u Osijeku. USKOK je pokrenuo provjere Mamićevih navoda ispitavši desetke svjedoka. Zatražene su i provjere putem međunarodne pravne pomoći, te su provedeni financijski izvidi. Ispitana je kao svjedokinja i Mamićeva supruga.

Što je Mamić danas govorio u Livnu?

“Danas je provedena radnja čiji sadržaj odgovara onome što je sadržano u kaznenoj prijavi putem sticka od 8. listopada prošle godine. Ali ako je ovoliko dugo trajalo, to znači da je to bila aktivna radnja u kojoj se mnogo toga čulo.

Zdravko Mamić nije ni imao nikakvu drugu potrebu nego da se čuje ono što je već u kaznenoj prijavi rekao”, kazao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević u kratkom obraćanju medijima. On je, međutim, odbio govoriti o sadržaju svjedočenja svog klijenta. Pitanja iz DORH-a i USKOK-a videolinkom iz Zagreba su postavljena preko zamjenika županijskog tužitelja iz Livna.

Miljević nije želio odgovoriti na upit o tome hoće li Mamićevo svjedočenje, u svojstvu osumnjičenika, biti poticaj za procesuiranje osječkih sudaca koje je navodno podmićivao. “Neću ja to govoriti. Ja imam jasno uvjerenje, no to drugi sude. To će suditi onaj dio državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji je zamolio provođenje ove radnje”, dodao je naglasviši da je današnji Mamićev iskaz tajna.

Za što Mamić optužuje suce?

Naime, Mamić je, kako je izjavio u seriji javnih istupa nakon što je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, podmitio osječke suce Zvonka Vekića i Darka Krušlina. Krušin je bio na čelu sudskog vijeća koje ga je nepravomoćno proglasilo krivim, dok je Vekić vodio sudsko vijeće koje je potvrdilo drugu Mamićevu optužnicu.

Mamić je u iskazu što ga je poslao USKOK-u, a danas ga je nadopunio, ustvrdio da je 24. srpnja 2017. na stadionu Dinama, nakon završetka utakmice između Hrvatske i Ukrajine upoznao suca Krušlina i njegovog kolegu Zvonka Vekića. Upoznao ih je, tvrdi, Ljubo Pribić, tadašnji zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku koji je u međuvremenu dao ostavku.

Mamićev sat na ruci osječkog suca

“Gospodin Pribić je u ložu Maksimir ušao s nekoliko ljudi i predstavio mi tu gospodu kao suce koji će mi suditi u Osijeku. To su bili suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić te njihov prijatelj Zoran Škorić, direktor i vlasnik Osijek Koteksa. Dugo smo razgovarali i pričali o mom predmetu i budućem suđenju u Osijeku. U jednom trenutku sam skinuo sat s ruke, marke Audemars Piguet, i stavio ga na ruku Darka Krušlina. On je otišao s mojim poklonom na ruci u Osijek. Svemu ovome je prisustvovao osječki poduzetnik Drago Tadić koji se cijelo vrijeme s nama družio i pio”, kazao je Mamić.

Mamić u svom iskazu nadalje navodi da mu je 27. travnja 2017., kada je došao na suđenje u Osijek, na Županijskom sudu prišao Ljubo Pribić i vratio sat kojeg je poklonio Krušlinu. Sudac se, prema Mamićevim riječima, bojao da bi ga Drago Tadić, koji je vidio primopredaju sata, mogao cinkati i ucjenjivati. Tu scenu vraćanja sata navodno je vidio i zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković koji je zastupao optužnicu protiv Mamića.

Sudac Krušlin optužbe za primanje mita negira, iako nije zanijekao da se Mamićev sat u jednom trenutku našao na njegovoj ruci. Do toga je došlo jer su, kaže sudac, previše popili, pa je još iste večeri, kada je shvatio kakav mu je sat na ruci, tražio Škorića da ga vrati Mamiću.

Putovanje, stotine tisuća eura mita…

I na račun suca Vekića Mamić je iznio iznimno teške optužbe. Kaže da je sucu, njegovoj prijateljici i njezinoj kćer platio putovanje u Dubai, za što je priložio i preslike računa, te avio-karte na njihova imena. Opisao je detaljno navodni susret s Vekićem u Banja Luci, i predaju 5000 eura. Tvrdio je i da je Vekiću, te trećem osječkom sucu Anti Kvesiću davao destke tiusća eura da mu osiguraju povratak jamčevine od sedam milijuna kuna.

“U dva navrata sam dao Vekiću po 10 tisuća eura za njega i gospodina Kvesića jer mi je Vekić rekao da su njih dvojica članovi izvanraspravnog vijeća koje će donijeti odluku da se meni vrati oduzeta jamčevina od 7 milijuna kuna”, kazao je Mamić. Prema njegovim navodima Vekiću je na Dinamovom stadionu dao i vrećicu sa 100 tisuća eura u kunama.

Stegovni postupak protiv dvojice sudaca

“Sudac Vekić rekao da mi je mu sudac Krušlin najbolji prijatelj i da će njih dvojica riješiti oslobađajuću presudu, te da bi trebalo počastiti gospodina Krušlina, na što sam mu predao već rečenih 100 tisuća eura da oni to podijele. Nakon toga smo se učestalo počeli nalaziti i u Zagrebu i u Osijeku”, optužuje Mamić.

Protiv sudaca Vekića i Krušlina već je pokrenut stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem, te su obojica zbog tih Mamićevih izjava ali i objavljenih fotografija i dokumenata, udaljeni od sudačke dužnosti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu