Politika & Kriminal

U Sloveniji se situacija s koronom značajno popravlja

S 2406 PCR testova potvrđeno je 289 zaraza ili 12 posto, što je najniži udio pozitivnih nalaza nakon 12. listopada prošle godine

A nurse swabs the nose of a patient as he administers a COVID-19 test in Ljubljana on December 22, 2020, as nation wide mass free rapid testing for the novel coronavirus Covid-19 starts. (Photo by Jure Makovec / AFP)
FOTO: AFP

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sedam osoba umrlo od posljedica Covida-19, ali su drugi epidemiološki podaci najbolji u proteklij nekoliko mjeseci, broj hospitalizanih pao je na manje od 500 slučajeva, a idući tjedan počinje i cijepljenje mlađe populacije.

S 2406 PCR testova potvrđeno je 289 zaraza ili 12 posto, što je najniži udio pozitivnih nalaza nakon 12. listopada prošle godine, dok je u bolnicama 499 ljudi, čime je ispunjen jedan od uvjeta za daljnje popuštanje protuepidemijskih mjera. Na intenzivnim odjelima covid bolnica je trenutno 129 pacijenata, a prosječni broj dnevnih zaraza na tjednoj razini pao je na 619, dok je do sada cijepljeno 251.755 ljudi, odnosno 23 posto populacije.

Od ponedjeljka se otvaraju i neki hoteli

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije, od ponedjeljka hoteli s više od 60 soba moći gostima nuditi smještaj u više od polovice smještajnih kapaciteta, uz uvjet je da su gosti preboljeli Covid-19 u posljednjih 6 mjeseci, da su cijepljeni ili da imaju negativni test na koronavirus.

Zahvaljujući sve boljoj opskrbi cjepivima, vlada je najavila da će od ponedjeljka početi i cijepljenje mlađih kategorija u populaciji, premda će i dalje prednost imati stariji i rizičniji, dok se do sada nisu mogli cijepiti mlađi od 50 godina.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu