Politika & Kriminal

Tko štiti policijskog šefa kojeg teško optužuju za nasilje i mobing? Božinović tražio da se sve ispita, ništa se ne događa

Šef Interventne u Virovitici ošamario je šefa policijske postaje, a policajci ga optužuju za mobing. Kako to da još nije suspendiran?

“Andreju Hegedišu, zapovjedniku Interventne policije u Policijskoj upravi Virovitičko-podravskoj nitko ništa ne može. Njegove su veze prejake da bi načelnik Siniša Knežević, unatoč brojnim pritužbama, upozorenjima i dokazima o tome što radi Hegediš, mogao bilo što učiniti”, kaže to za Telegram nekoliko virovitičkih policajaca.

”Čak i kada je na božićnom domjenku pred mnoštvom kolega udario zapovjednika Policijske postaje u Pitomači, Renata Greguraša, zbog čega bi, da je u pitanju netko drugi, uslijedilo udaljenje iz službe, Hegedišu se nije dogodilo ništa”.

O tom uistinu nevjerojatnom događaju, da zapovjednik Interventne policije na božićno-novogodišnjem domjenku udara svog kolegu, zapovjednika iz Pitomače, Telegram je opširno pisao prije godinu dana, u srpnju 2020.

Dopis iz Božinovićevog kabineta

Telegram je u posjedu dopisa upućenog 28. lipnja ove godine iz Kabineta ministra Davora Božinovića, Službe za unutarnju kontrolu, kojim se od načelnika PU Virovitičko-podravske Siniše Kneževića traži postupanje temeljem podneska Nacionalnog sindikata policije, vezano uz mobing te zlostavljanje na radu koje provodi zapovjednik interventne policije Hegediš.

”S obzirom da se policijski službenik Renato Biro više puta obratio i vama kao načelniku Policijske uprave te zatražio pomoć i zaštitu vezano uz navodno zlostavljanje u službi od strane zapovjednika Andreja Hegediša, molim vas da sukladno svojoj mjerodavnosti te djelokruga rada provjerite utemeljenost navoda iz podneska Renata Bire te shodno utvrđenom, po potrebi, poduzmete potrebne mjere iz vaše nadležnosti” stoji u spomenutom dopisu kojeg je potpisao voditelj Službe za unutarnju kontrolu MUP-a, Željko Kralj.

Tajno snimljen s migrantima

Isti dopis upućen je i uredu glavnog ravnatelja policije Nikoli Milini, kao i Zapovjedništvu interventne policije na čijem je čelu Damir Barić. Iako je, kako smo rekli, načelniku PU Virovitičko-podravske taj dopis upućen još 28. lipnja, dakle prije više od dva tjedna, na naš upit što je do sada učinjeno iz te smo policijske uprave prošlog četvrtka, 15. srpnja, dobili vrlo kratak odgovor: ”Potvrđujemo da smo zaprimili dopis od Službe za unutarnju kontrolu, te u vezi navedenog Policijska uprava virovitičko-podravska poduzima mjere i radnje kako bi utvrdila sve činjenice i okolnosti relevantno za daljnje postupanje”.

Dakle, nije učinjeno ništa, a vjerojatno ni neće kao što nije učinjeno ni kad je – kao što smo to pisali u rujnu prošle godine – Hegediš pravio probleme s migrantima. Na tajno snimljenom videu Border Violence Monitoringa, prikazanom na više inozemnih televizija, kojim se dokazuje nehumano postupanja hrvatske policije prema migrantima, vidi se i Hegediš, zbog čega su hrvatskim vlastima stigla ozbiljna upozorenja iz Bruxellesa.

Prijateljstvo sa šefom Interventne policije

Sugovornici Telegrama iz virovitičke policije s kojima smo razgovarali u više navrata tvrde kao Hegediš uživa iznimnu podršku i zaštitu šefa Interventne policije, Damira Barića. Oni su vrlo bliski prijatelji, toliko bliski da je Barić ljetovao u Hegediševom apartmanu na Jadranu, a vodio ga je i u Jordan gdje je Hegediševa supruga, koja radi za Ujedinjene narode, bila u misiji prije odlaska u Tadžikistan.

”Jedino tako možemo objasniti Hegediševu nedodirljivost”, kažu Telegramovi sugovornici.

Nalaz poslan u ODO Bjelovar

Potkraj studenoga prošle godine, nakon što je stručni tim Službe za unutarnju kontrolu MUP-a i Ravnateljstva policije obavio izvanredan nadzor rada vezano uz anonimne predstavke o ponašanju Andreja Hegediša, dogodila se zanimljiva stvar: utvrđeno je kako nije bilo nikakvih nezakonitosti, no Telegramu je neslužbeno rečeno kako je nalaz, za svaki slučaj, da sve bude pokriveno, upućen Državnom odvjetništvu u Bjelovar!

To su u PU virovitičko-podravskoj i priznali, a u odgovoru na Telegramov upit ovako formulirali: ”Temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru poduzete su izvidne radnje, a o svemu utvrđenom je posebnim izvješćem navedeno državno odvjetništvo povratno izviješteno poradi donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke”.

Te odluke za sada nema, ali u svibnju ove godine zapovjednik interventnog odjeljenja virovitičke policije, Renato Biro, podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici kaznenu prijavu protiv Hegediša zbog zlostavljanja na radu.

Policajac ga prijavio za mobing

Biro je to, prema informacijama kojima raspolaže Telegram, učinio 7. svibnja ove godine u prostorijama ODO Virovitica, u nazočnosti Romea Wallera, zamjenika općinskog državnog odvjetnika.

Virovitički policajac žalio se na mobing svoga zapovjednika i u kaznenoj prijavi napisao kako je ponižavanje, vrijeđanje i omalovažavanje započelo u rujnu prošle godine nakon što je Biro bio pozvan dati iskaz komisiji unutarnje kontrole MUP-a, vezano uz predstavke o nepravilnostima u radu i ponašanju Andreja Hegediša.

Biro je u kaznenoj prijavi napisao i kako se vrijeđanje, ponižavanje i zlostavljanje odrazilo na njegovo psihofizičko stanje pa se u nekoliko navrata zbog toga obraćao liječniku.

Hoće li se i dalje šutjeti?

Telegramovi sugovornici, policijski djelatnici iz Virovitice, kažu kako je odmazda krenula ne samo prema Biri, već i drugim policajcima koji su dali istiniti iskaz o onom spornom događaju, incidentu na božićnom policijskom domjenku u Virovitici. Upravo zbog toga najveći broj policajaca, među kojima i sâm zapovjednik PU virovitičko-podravske, koji je u vrijeme incidenta sjedio tik do Hegediša, nisu ništa vidjeli.

Zapovjednik Knežević spada među takve, ali kada je 8. siječnja ove godine zaprimio prijavu Greguraša o tome kako ga je Hegediš fizički napao, pokrenuo je disciplinski postupak protiv Hegediša zbog nedoličnog ponašanja u službi.

Pored toga, načelnik PU virovitičko-podravske primio je i više službenih zabilješki i e-poruka kojima se Biro žalio na ponašanje Hegediša. I ništa se nije dogodilo. Hoće li Knežević reagirati sada kad je zahtjev stigao iz Kabineta ministra Božinovića, nepoznato je. Do, sada, kao što se vidi iz odgovora Telegramu, ništa se nije dogodilo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu