Politika & Kriminal

SDP je u saborsku proceduru poslao prijedlog za opoziv ministra Beroša

Malo je vjerojatno da će se o tome raspravljati prije izbora 16. svibnja

03.04.2020., Zadar - Konferencija za medije Stozera civilne zastite Zadarske zupanije. Ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. “Jutros smo predali Prijedlog za raspravu o povjerenju Viliju Berošu. Tu inicijativu su podržali svi oporbeni klubovi osim Kluba hrvatskih suverenista koji su najavili da bez obzira što nisu potpisima podržali pokretanje ovoga postupka, da će glasati za opoziv ministra”, izvijestio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru, prenosi HRT.

Kao razlog za pokretanje smjene ministra Beroša navode se nagomilani dugovi u zdravstvu, zbog kojih je bolnicama u jeku pandemije zaustavljena isporuka lijekova. “Tu su i ogromni problemi sa sustavom cijepljenja. Doznajemo i da postoje indicije za moguće pogodovanje kod izrade sustava Cijepise. Sustav koji ne funkcionira je dodijeljen ljudima povezanima s ministrom Berošem”, kazao je Grbin, referirajući se na Telegramova otkrića o problematičnoj platformi.

Rasprava vjerojatno nakon izbora

Kao veliki novi problem iskrsnuo je manjak radiologa u Vinogradskoj, zbog čega je dugoročno ugrožena dobrobit onkoloških pacijenata. “Najodgovornija je osoba koja je na čelu sustava te stoga želimo raspravu o tome. Na kraju želimo i da on ode. Nije ništa pozitivno napravio za sustav, a sve negativno dovodi do direktne ugroze za život i zdravlje ljudi, kazao je Grbin.

Šef oporbe kao otežavajuću okolnost za stanje u sustavu zdravstva navodi i narušene odnose između Beroša i premijera Andreja Plenkovića, zbog čega je, kaže, ugroženo zdravlje najosjetljivijih pacijenata. Ipak, HRT navodi kako još nije poznato kada bi oporbeni zahtjev mogao doći na dnevni red Sabora, uz napomenu kako nije vjerojatno da će ga će predsjednik Sabora Gordan Jandroković onamo staviti prije lokalnih izbora.

“Rasprava se mora održati 30 dana od danas, Plenković i Jandroković trebaju odlučiti hoće li to biti idući tjedan, ili nakon lokalnih izbora”, ističe Grbin.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu