Politika & Kriminal

Sad i Zdravko Mamić traži da zatvorsku kaznu, umjesto u Hrvatskoj, odradi u BiH

Prije desetak dana isto je zatražio i njegov brat

16.03.2021. Mostar, Bosna i Hercegovina - Zdravko Mamic nakon potvrdjene zatvorske kazne sazvao konferenciju za medije.
Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELL
FOTO: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Obrana Zdravka Mamića danas se obratila Županijskom sudu u Osijeku, s molbom da zatvorsku kaznu, umjesto u Hrvatskoj, odsluži u BiH. Prije desetak dana isto je zatražio i njegov brat, Zoran Mamić.

N1, koji je prvi objavio ovu informaciju, dodaje kako se Mamićeva obrana poziva na Sporazum između Hrvatske i BiH, državljanstvo i prebivalište koje ima, kao i na njegovu želju da tamo odsluži kaznu.

Dodaju kako smatraju da se, ako Mamić odsluži kaznu u BiH, neće ugroziti svrha kažnjavanja te traže sud da njihovu molbu proslijedi Ministarstvu pravosuđa. Zdravko Mamić bi na Županijskom sudu u Osijeku 30. travnja trebao preuzeti datum javljanja u zatvor, ali izvjesno je da se tamo neće pojaviti.

Isto zatražio i njegov brat, Zoran Mamić

Na zagrebački Županijski sud je pak 20. travnja stigla molba kojom bivši trener Dinama Zoran Mamić traži da u Bosni i Hercegovini odsluži zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora.

U slučaju da sud utvrdi kako nema uvjeta da se kazna zatvora preuzme, odnosno ustupi BiH, onda će se provesti daljnji postupak sukladno hrvatskom zakonu. Ako, pak, odluči ustupiti predmet, onda će sud preko Ministarstva pravosuđa proslijediti dokumentaciju nadležnom pravosudnom tijelu u BiH.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu