Politika & Kriminal

Ovako je Kuščević nagovarao svjedoka da laže za njega: ‘Svali sve na mog pokojnog tasta!’

Bivši ministar optužen je i za sprječavanje dokazivanja, te muljaže sa zemljištima, stanovima i poslovnim prostorima

FOTO: Vjekoslav Skledar

Optužnica koju je USKOK podigao protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića otkriva kako je nakon otvaranja istrage tražio od jednog svjedoka da laže u njegovu korist, obećavši da će mu se za to odužiti. Nova je to inkriminacija koju su istražitelji stavili na teret Kuščeviću, optuživši ga za sprječavanje dokazivanja.

O ostalim malverzacijama koje su sada obuhvaćene optužnicom mediji su već javljali. USKOK tako u optužnici tvrdi da je Kuščević od prosinca 2008. do 24. ožujka 2018. dogovorio sa svojom suprugom kako će zaraditi na prenamjeni zemljišta. Budući da je znao kako će se mijenjati prostorni plan i koje će zemljište nakon prenamjene postati građevinsko Kuščević je kontaktirao vlasnike nekih parcela, te ih otkupio od njih ne otkrivajući im da će zemlja uskoro postati puno vrjednija.

Iskoristio položaj na čelu općine

Ugovore je formalno sklopila njegova supruga. Zemljišta je platila 15,76 kuna po metru kvadratnom, a ukupno su ugovori bili teški 70 tisuća kuna. Međutim, u listopadu 2009. općina koju vodi njezin muž prenamjenjuje zemljišta, odnosno širi građevinsko područje u prostornom planu. Čestice gospođe Kuščević tako postaju građevinske, te ona tijekom 2013. podnosi zahtjev za njihovom prenamjenom. U svibnju 2017. dobiva rješenje o uvjetima građenja, parcelira zemljišta i prodaje ih zainteresiranoj firmi iz Zagreba. Sada cijena iznosi 762,70 kuna po metru kvadratnom. Kuščevići su prodali nešto manje od dvije tisuće kvadrata, te zaradili oko 2,3 milijuna kuna. USKOK u optužnici kaže da se radi o nezakonitoj zaradi.

Kuščević će odgovarati i za sumnjivo omogućavanje kupnje stana iz Programa društveno poticane stanogradnje svom šogoru Ivici Žuviću, koji je također sada optužen. Naime, riječ je o kupnji nekretnine po uvjetima povoljnijima od tržišnih u pogledu kamata. Iako je, tvrdi USKOK, Kuščević znao da njegov šogor na takav stan nema pravo, budući da je već bio vlasnik jednog stana, u siječnju 2010. sredio je da mu Povjerenstvo koje je provodilo natječajni postupak, zahtjev prihvati. Naime, Kuščević je osobno bio voditelj povjerenstva te je, kako stoji u optužnici, ostalim članovima rekao da njegov šogor udovoljava svim uvjetima. Omogućio mu je zato, navodi dalje USKOK, da stan dobije povoljnije i to za gotovo 74 tisuće kuna, koliko je bila niža kamata za poticanu stanogradnju.

Kako se domogao vikendice u Grškoj?

Treća točka optužnice odnosi se na muljažu sa zemljištem u uvali Grška na Braču. Tamo je splitski poduzetnik Ante Marinović kupio poljoprivredno zemljište od 105.242 metara kvadratnih, a Kuščević mu je navodno obećao da će novim izmjenama prostornog plana tamo biti omogućena izgradnja građevina u svrhu obavljanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanja ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu. To ranijim izmjenama nije bilo moguće.

Zauzvrat je, stoji u optužnici, Marinović obećao Kuščeviću da će mu pokloniti jednu ruševnu nastambu koju je moguće rekonstruirati, te je Kuščević doista naknadno tamo napravio vikendicu. Ona je, doduše, bila upisana na njegovog šogora koji ju je, prema kupoprodajnom ugovoru platio 5.180 eura. USKOK tvrdi kako na kraju ništa nije plaćeno, a zemljište je dobilo prenamjenu Kuščevićevom odlukom koju je Općinsko vijeće usvojilo. Tim si je manevrom, prema optužnici, Kuščević pribavio korist od 310 tisuća kuna koliko je doista vrijedila sporna nekretnina.

Kako je Kuščevićeva štala postala vila?

Optužnica Kuščevića tereti i za muljažu sa štalom, što je prvi otkrio Telegram, nakon čega je Kuščević postao glavna tema u medijima dok nije, nakon nezapamćenog pritiska javnosti, konačno smijenjen. Naime, Kuščević je, tvrdi sada i USKOK, u prosincu 2015. zatražio od predsjednika Općinskog vijeća Jakše Goića, te pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemira Obilinovića, koji su također optuženi, da mu omoguće povećanje vrijednosti nekretnine kroz prenamjenu gospodarskih građevina, točnije štala u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene.

Napravili su to ispravkom prostornog plana što je, prema optužnici, suprotno Zakonu o prostornom uređenju, jer naprosto nikakve greške nije bilo. No, kako je to Kuščević prezentirao članovima Općinskog vijeća oni su ostali uvjereni da se doista radi o ispravku, te su podržali prijedlog ispravka prostornog plana. Time je Kuščeviću, navodi USKOK, omogućeno da svoju štalu prenamjeni u kuću. Na taj si je način, stoji dalje u optužnici, pribavio nepripadnu materijalnu korist u vidu povećanja vrijednosti nekretnine od najmanje 114.800 kuna.

Oštetio je RH za više od 400.000 kuna

Kuščević će odgovarati i za izvlačenje poslovnog prostora iz vlastite obiteljske tvrtke Kuščević d.o.o., ali i štetu koju je time, nakon što je firma propala, nanio državi.

Naime, kada je ta firma krenula prema stečaju, Kuščević je vrijedne poslovne prostore u Supetru prodao svom tastu i to, kako tvrdi USKOK, ispod cijene. Učinio je to iako je, prema optužnici, znao da je to jedina vrijedna imovina firme. Istovremeno firma je imala dugove prema vjerovnicima među kojima je bila i država, a račun joj je bio u blokadi. Prodajom ovih poslovnih prostora Kuščević je, navodi USKOK, umanjio buduću stečajnu masu firme.

U optužnici stoji da se radilo o prostoru vrijednom nešto manje od 2,3 milijuna kuna, dok ga je Kuščević svom tastu prodao za oko 1,1 milijun kuna. Nakon što mu je firma brisana iz sudskog registra Kuščević je poslovne prostore u Supetru preprodao, i to za 301.000 eura. “Na ovaj način pribavio si se protupravnu imovinsku korist od 1.290.773,86 kuna”, zaključuje USKOK u optužnici. Za taj isti iznos, dodaje se, smanjio je stečajnu masu i oštetio vjerovnike firme Kuščević d.o.o. Među njima je i država kojoj je ostao dužan najmanje 420.093,14 kuna.

Tražio od svjedoka da laže USKOK-u

Istražitelji su otkrili i da je nakon pokretanja istrage Kuščević pokušao utjecati na jednog svjedoka. Njega je 10. studenog lani presreo u Nerežišćima i tražio ga da laže pred istražiteljima.

Naime, očekivalo se da će tog čovjeka istražitelji ispitivati o poslovnom odnosu njegove i Kuščevićeve firme, odnosno dugova koje je Kuščević imao prema njemu. Zato je bivši ministar tražio svjedoka da izjavi kako mu je njegov tast dao 100 tisuća kuna gotovine na ruke, te na taj način podmirio dug za zakup poslovnog prostora u Supetru.

Osim toga, tražio je da svjedoči kako Kuščevićeva supruga nije imala nikakve veze s poslovanjem obiteljske firme, te da izjavi kako je sve odluke donosio njegov pokojni tast. Svjedoku će obećao da će se za lažno svjedočenje “odužiti njemu i njegovoj obitelji”, te im podmiriti onih 100 tisuća kuna duga. No, svjedok na to nije pristao.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu