Politika & Kriminal

Njemačka će i nakon kraja pandemije ostaviti ograničenja na putovanjima?

Odnosila bi se na povratnike iz epidemiološki rizičnih zemalja. Rizičnima Nijemci smatraju i naše dvije županije

Passengers pass through the check-in at Frankfurt International Airport in Frankfurt am Main, western Germany, on December 21, 2020, amid the ongoing novel coronavirus / COVID-19 pandemic. (Photo by Armando BABANI / AFP)
FOTO: AFP

Mogućnost za uvođenje ograničenja za povratnike iz epidemiološki rizičnih zemalja bi trebala ostati na snazi i nakon isteka tzv. “epidemiološke situacije nacionalnih razmjera“ koja će trajati do kraja rujna, najavili su političari njemačke koalicijske vlade u nedjelju. “U Njemačkoj borba protiv pandemije protječe uspješno no u drugim dijelovima svijeta je prisutna velika opasnost od novih varijanti virusa“, rekao je Jan-Marco Luczak, jedan od glasnogovornika zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU.

Zato bi vlastima trebao na raspolaganju ostati mehanizam za uvođenje ograničenja kod povratka iz epidemioloških područja, poput obveze testiranja, bez obzira na epidemiološku situaciju u Njemačkoj. “Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije“, rekao je Luczak.

Rizične Varaždinska i Međimurska županija

On je najavio da će Bundestag već sljedećeg tjedna raspravljati o stvaranju pravne osnove za ovu vrstu zaštitnog mehanizma koji trenutno počiva na tzv. “epidemiološkoj situaciji nacionalnih razmjera“ koja je proglašena početkom pandemije i za sada traje do kraja rujna. Nakon isteka ovog stanja, nestaje i pravna osnova za ograničenja za povratnike u Njemačku.

Istodobno su, prema preporuci državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, ukinuta ograničenja za osobe koje putuju iz Francuske, Grčke, Belgije, Švicarske ili Norveške. U Hrvatskoj još jedino Varaždinska i Međimurska županija slove kao epidemiološki rizična područja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu