Politika & Kriminal

Maknut profesor zagrebačke Veterine prijavljen za seksualno uznemiravanje studentica. Pokrenut stegovni postupak

Dekan Turk potvrdio je da je profesora udaljio s radnog mjesta

Protiv profesora Veterinarskog fakulteta kojeg je 9 sadašnjih i bivših studentica optužilo za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje upravo je pokrenut stegovni postupak, te je udaljen s radnog mjesta.

Dekan Nenad Turk, kako nam je upravo potvrđeno, donio je tu odluku nakon što je danas zaprimio službenu prijavu protiv profesora.

Zašto nije sankcioniran ranije?

Ranije smo javili da su studentice ovog istog profesora prijavile i 2018., no tada se ništa službeno nije pokrenulo. Profesor je samo u jednom od razgovora s upravom fakulteta upozoren na ponašanje. On je, navodno, tada bio iznenađen prijavom, ali je ipak obećao da više neće ponavljati takvo ponašanje. Međutim, kako su nam posvjedočile same studentice, tek nakon toga sve je kulminiralo. Njihova svjedočenja možete pročitati ovdje.

Dekan Turk danas za Telegram objašnjava kako prijava iz 2018. nije bila službena, te na osnovu nje nije mogao dalje postupati.

Uprava fakulteta uputila apel

“Na temelju te neslužbene prijave na redovitoj sjednici Fakultetskoga vijeća apelirano je na potrebu poštovanja svih propisanih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, s posebnim naglaskom na različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i sve oblike seksualnog uznemiravanja.

Uprava Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osuđuje svaki oblik seksualnog zlostavljanja i svakog drugog nasilja među zaposlenicima i studentima. Veterinarski fakultet potiče sve koji imaju bilo kakvu spoznaju o bilo kakvom obliku zlostavljanja i diskriminacije da o tome službeno izvijeste upravu Fakulteta”, poručuje dekan.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu