Politika & Kriminal

Kako se baš sve važno ne bi izgubilo u svađi, donosimo pregled stvarnih problema o kojima su diskutirali Škoro i Tomašević

Moglo se čuti i neke pametne stvari

FOTO: N1

Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika, Tomislav Tomašević iz platforme Možemo i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta, održali su debatu na N1 televiziji. U žestokoj raspravi čule su se ozbiljne optužbe, ali bilo je razgovora i o važnim zagrebačkim problemima. Govorilo se tako o gradskim financijama, obnovi dijelova grada stradalih u potresu i zbrinjavanju otpada. Kako diskusija, koja je trajala više od sat vremena, ne bi ostala zapamćena samo po svađi, izdvojili smo ozbiljne teme kojih su se kandidati dotaknuli.

Nakon što su se posvađali oko toga koliko aktivističke udruge dobivaju novaca od Grada Zagreba, Škoro i Tomašević stigli su do problematike zbrinjavanja otpada. Ni o toj temi nisu uspjeli razgovarati bez skretanja u raspravu o tome je li kandidat Domovinskog pokreta ozbiljno pogriješio kada je nije shvatio da Zagreb nema spalionicu otpada, ili je bio u pravu jer na Mirogoju postoji spalionica biootpada. To ih je dovelo do razgovora rješenjima za problem zbrinjavanja otpada.

Zbrinjavanje otpada

Škoro je Tomaševiću rekao kako je pročitao njegov program, te smatra da zelene politike vode ka poskupljenju zbrinjavanja otpada. “Ja predlažem da smanjujemo troškove. Da netko ne bi mislio da sam stručnjak za sve, priznajem kad nešto ne znam. Dobrović je vrhunski stručnjak u tom polju koji je rekao da nam trebaju dva do tri skladišta otpada i centar za ponovnu upotrebu odbačenih predmeta”, kazao je. “Nećemo dizati cijene komunalnih usluga nego ćemo proizvesti tone dobrog komposta i zaraditi 35 milijuna kuna. Nema dizanja cijena”, dodao je Škoro.

Tomašević je objasnio da reciklažna središta postoje u Zagrebu, dok se u Škorinom programu govore o sortirnicama, što je nešto drugo. “U Ljubljani, koja je najbolja EU metropola po odvajanju otpada, kada su uveli sustav odvajanja usluga je pojeftinila. Oslobodili su građane dijela računa, to može biti jeftinije, ali je ključno da ljudi plaćaju po količini neodvojenog otpada, kako bi se nama smanjili troškovi sustava, to je pravedno”, kazao je kandidat Možemo!.

Sanacija štete uzrokovane potresom

Na pitanje o obnovi Zagreba, koja za sad ide vrlo sporo, Škoro je rekao da je zakon loš. “Da me netko pita o obnovi, rekao bih mu da čeka da postanem gradonačelnik, da vidimo odnose u Skupštini i da vidimo što mogu napraviti za tebe”, kazao je, dodavši da je siguran kako grad može stvoriti financijsku instituciju koja bi ljudima subvencionirala kamate za obnovu nekretnina.

Tomašević je rekao da je problem u tome što država nije osigurala kredite, na što se Škoro složio i dodao da će njih dvojica dobro surađivati. Na pitanje na koliko je gradilišta u Zagrebu trenutno bager kojeg je poslao Fond, Tomašević je odgovorio točno – nula. Ustvrdio je da Vlada namjerno zavlači s rješavanjem tih zahtjev. “Kako drugačije objasniti da im je trebalo godinu dana da naprave informacijski centar?”, upitao je.

Zagrebački Advent

Kandidati su u setu bržih pitanja odgovorili i na to kako bi u njihovim mandatima bio organiziran Advent u Zagrebu. Škoro je odmah rekao da ne bi bio onakav kakav je bio kada je on u njemu sudjelovao. “Grad Zagreb će to organizirati. Zagreb je za taj prostor dao koncesionaru za vrlo malu naknadu pravo da on postavlja kućice, taj je onda prodavao za enormne iznose”, rekao je, dodavši da Advent mora biti susretljiviji prema zagrebačkim poduzetnicima i obrtnicima kako bi bio uspješniji.

Tomašević je rekao kako je sustav dodjele adventskih kućica legalizirani reket. “Škoro je sudjelovao u tom modelu, smatra da je kriminalan, ali je sudjelovao”, primijetio je Tomašević.

Bolja rasvjeta za veću sigurnost

Rasprava o Adventu odvela je do prepucavanja o rodnoj ideologiji, ali ne prije nego što je Tomašević spomenuo kako neke gradske tvrtke krše zakone, poput onog o osobama s invaliditetom. Pitao je Škoru misli li da je u redu da Grad radi s firmama koje dokazano ne isplaćuju plaće radnicima.

Moderatorica televizije N1 na kraju je usmjerila raspravu prema temi osnaživanja žena. Škoro nije mogao odoljeti a da ne spomene kako njegova politika nisu rodno-ideološki semafori, nego oni pametni. “To je moja politika. Svjetlost u parkovima. Kao Zeleni ste za štednju i prigušenje svjetla, a zbog rodne ideologije smatrate da treba pojačati to svjetlo”, rekao je. Tomašević je na to objasnio kako Možemo! želi pojačati osvjetljenje kako bi se žene osjećale sigurnije noću.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu