Politika & Kriminal

Ovaj HDZ-ovac ima Porsche. Država mu dala stan za 106 kuna mjesečno, jer živi u siromašnom kraju

Marijan Peran je kandidat za gradonačelnika Belog Manastira

FOTO: HDZ/net

Aktualni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Belog Manastira Marijan Peran dobio je državni stan na korištenje u tom gradu za koji mu najamnina iznosi tek 106,27 kuna mjesečno. A uz stan na korištenje je dobio i službeni Passat koji može koristiti neprekidno i neograničeno, piše Index.

Riječ je o osobi koja kao direktor gradskog poduzeća Stanouprava ima plaću od 9200 kuna i koja je vlasnik tvrtke Apex, koja posluje s dobiti. Inače, Peranova tvrtka je prijavljena u roditeljskoj kući koju, piše Index, ima na raspolaganju. Ima i osam godina star Porsche, piše portal. Inače, Peran je radio kao medicinski tehničar u osječkoj bolnici, a nakon deset godina radnog iskustva postao je direktor Stanouprave (gradska tvrtka koja upravlja stambenim zgradama), a sada i gradonačelnički kandidat.

Pravo na stan dodijeli mu u županijskom uredu

Prije no što je dobio postojeći stan na korištenje na raspolaganju je, piše Index, imao stan u Čemincu, no njega je vratio zbog velike vlage pa mu je Središnji državni ured sada dodijelio novi. U tih 39,36 metara četvornih koji se nalaze na drugom katu zgrade stanuje, kako pojašnjavaju u Uredu, od lipnja 2020. godine.

Pravo na stambeno zbrinjavanje, pojašnjavaju nadalje, Peranu je Ured za državnu upravu Osječko-baranjske županije utvrdio u prosincu 2019. godine na temelju čega je HDZ-ovac prvo dobio stan u Čemincu. Međutim, pri preuzimanju i pregledu stana utvrđeno je “od strane Središnjeg državnog ureda i korisnika, da predmetni stan vlaži”.

Zamjena stana i visina najamnine

Mjesec i pol nakon toga Peran je zatražio novi stan. “Uz zahtjev za zamjenu stambene jedinice u državnom vlasništvu, g. Peran prilaže dokaze (fotografije) o stanju stana, te dostavlja medicinsku dokumentaciju koja govori u prilog njegovoj zamolbi. Odlukom Povjerenstva za raspolaganje stambenim jedinicama, dana 28. svibnja 2020. godine, odobrava se zamjena stambene jedinice, te se određuje da će se izvršiti preseljenje imenovanog iz stambene jedinice u Čemincu, u stambenu jedinicu u Belom Manastiru”, navode iz Ureda.

Iz Ureda su pojasnili i kako je određena visina najma stana pa tako navode da je ona propisana člankom 18. Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. “Na području grada Belog Manastira naplaćuje se najamnina stana u visini propisane zaštićene najamnine, odnosno 2,70 kuna po m2 stambene površine”, dodaju. Jednako tako pojašnjavaju kako stanovi koje dodjeljuju mogu dobiti osobe s lista prvenstva jedinice lokalne samouprave. Na temelju kojeg razloga je Osječko-baranjska županija stan odobrila baš Peranu Indexu nisu detaljizirali. Tek su rekli kako su ga dodijelili na temelju kriterija na nacionalnoj razini.

Automobil na korištenje

Peran dobro stoji i u Stanoupravi koja mu je osigurala automobil. Naime, od Nadzornog odbora dobio je suglasnost za kupnju i korištenje osobnog automobila. Prema njoj Peran je, kao direktor trgovačkog društva Stanouprava d.o.o., ovlašten kupiti i koristiti službeni osobni automobil 24 sata dnevno “(24/7) u sve svrhe i potrebe, bez ograničenja” i to ne skuplji od 100 tisuća kuna.

Zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Branka Burić Benak tu je odluku pravdala time da je Stanouprava imala vozila u lošem stanju, a da vode vilu Dramalj u Dramlju gdje ljetuju djeca iz različitih udruga.

“I njima je trebao jedan auto koji bi bio za korištenje namijenjen tamo. I pošto nema stalno zaposlene osobe koje su tamo, nema svrhe da jedna, recimo, kuharica ili spremačica bude u vili Dramalj cijelu godinu, onda ti ljudi trebaju putovati tamo i natrag. I taj auto je bio, u stvari, bio namijenjen za putovanje tamo i korištenje tamo što god djeci bude trebalo”, kazala je Burić Benak, no nije pojasnila zašto onda odluka o korištenju vrijedi za cijelu godinu.

Peranovo pojašnjenje

“Mislim da je to bilo okej. On je čovjek koji vodi ustanovu. Znači, on izdaje i putne naloge i neke druge stvari, dakle, on treba se brinuti kako će se koristiti auto. Pri kupnji smo ga pitali kakav auto planira kupiti, on je rekao polovni, do 100 tisuća kuna. I tako smo odobrili. Kasnije, sve se ispolitizira, ja u to ne ulazim”, kazala je te dodala kako nisu kupili “ludi, skupi” automobil već polovni “koji se očigledno stalno vozi”.

Sam Peran Indexu je odgovorio zašto je dobio stan. “S obzirom da po Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, osoba koja nije stambeno zbrinuta ima pravo podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje, kao i brojne druge osobe koje žive na ovom području, to sam i učinio. Moje prebivalište je na adresi u Belom Manastiru. Na pitanja posjećujem li često i koliko se pri tome dugo zadržavam kod svojih roditelja ili partnerice nemam namjeru odgovarati. Vjerujem da razumijete zašto”, naveo je.

Pritom je dodao kako on ne određuje najamninu, a visinu svoje plaće iznio je uz napomenu da ima 21 godinu staža. Što se automobila tiče, objasnio je da Stanoupravin Passat rabi za poslovne potrebe, dok je Porsche iz 2013. godine “s prijeđenih gotovo 300 tisuća km u njegovom privatnom vlasništvu, stoga ga tako i koristi”, tumači Peran.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu