Politika & Kriminal

Detalji novog iskaza bivšeg šefa Janafa: priznao da su stanovi njegovi pa ponudio suludu priču

U petak se odlučuje o puštanju bivšeg šefa Janafa iz istražnog zatvora

FOTO: PIXSELL

Telegram je doznao nove detalje iz iskaza Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa koji je prije mjesec dana ponovno uhićen zbog optužbi za primanje mita.

USKOK je 7. travnja protiv Kovačevića proširio istragu stavivši mu na teret da je kao mito primio dva stana – jedan u Zagrebu i jedan u Splitu, te dva automobila. Za uzvrat je, sumnja se, dodijelio oko 37 milijuna kuna vrijedne poslove dvjema tvrtkama – Cefisu u vlasništvu Ivana Širića i M.G.S. Grupi Ede Seifrieda.

Na prvom ispitivanju i Kovačević i Širić negirali su krivnju – Kovačević govoreći da nema veze ni sa Širićem ni sa stanovima, a Širić uvjeravajući da su stanovi njegovi iako detalje o njima nije znao.

Što se doista događalo u USKOK-u

Međutim, pet dana kasnije Kovačević se predomišlja i iznenada želi priznati sve što mu se stavlja na teret. Javljali smo da je tražio ročište u USKOK-u kako bi iznio svoju priču. Iako je, doznajemo, doista i rekao da je kriv, nije bio spreman priznati sve što mu se stavlja na teret. Na kraju je ustvrdio samo da su stanovi – jedan u Ban centru i drugi na Sunčanom Žnjanu, ipak njegovo prikriveno vlasništvo.

Iako se u tom trenutku činilo da bi Kovačević mogao nastaviti s priznanjem, jer je silno želio izaći iz istražnog zatvora, on je odlučio u svom iskazu početi objašnjavati na koji je način došao do stanova.

U cijelu priču uvukao je i Širića. Kazao je kako da se radi o stanovima koji predstavljaju njegovu i Širićevu zajedničku investiciju. Počeo je zatim govoriti kako je sa Širićem često tražio povoljne investicije, te su zajedno za to kombinirali i financijska sredstva. Dakle, potpuno suprotno od onog što je tvrdio na prvom ispitivanju. Inače, vrijednost ovih stanova u Splitu i Zagrebu procijenjena je na više od 2,5 milijuna kuna.

Kada će Kovačević izaći na slobodu?

Kako Kovačević zapravo nije iznio detaljno priznanje kaznenih djela što su mu stavljena na teret, na kraju nije pušten da se brani sa slobode. Upravo je to očekivao nakon razgovora s istražiteljima, ali se to, unatoč njegovim objašnjenjima, uvjeravanjima, te uvlačenju Širića u moguće malverzacije, nije dogodilo.

Ovaj petak Kovačević će ponovno pred suca istrage a USKOK će, očekuje se, zatražiti da mu se istražni zatvor produži, jer još nisu ispitani svi svjedoci na koje bi mogao utjecati.

Dva stana čije je prikriveno vlasništvo priznao sada treba dodati onima za koje se već zna. Kovačević, dakle, na svoje ime službeno ima prijavljena tri stana. Novinari 24sata su lani u rujnu otkrili još četiri stana upisna na njegove firme ili suprugu od koje se razvodi. Riječ je o stanovima na četiri lokacije u Zagrebu čija se vrijednost procjenjuje na ukupno devet milijuna kuna. Neki od tih stanova su, kako su svjedočili susjedi, uglavnom prazni, dok neke Kovačević iznajmljuje.

Za koliko stanova se sumnja da je dobio kao mito

Čim je lani objavljeno da je šef Janafa uhićen pojavila se informacija da je upravo stanove dobivao kao mito od tvrtki koja su za uzvrat dobivale vrijedne poslove s Janafom. Za sada je istragom USKOK obuhvatio firmu Cefis i dva stana koja je preko njih dobio Kovačević.

Od Kreše Peteka, sumnja se, kao mito je Kovačević lani dobio 1,9 milijuna kuna mita u gotovini. Petek mu je, kako stoji u rješenju o otvaranju istrage, na Martinje 2019. novac donio u vrećici i predao mu ga u famoznom klubu u Slovenskoj 9. Za uzvrat je, tvrde istražitelji, Elektrocentar Petek dobio dva ugovora od Janafa vrijedna ukupno 40 milijuna kuna.

Nove prijave protiv Dragana Kovačevića

Osim ovih sumnjivih ugovora koje USKOK već istražuje, protiv bivšeg šefa Janafa kaznenu prijavu su u veljači ove godine podnijeli i zviždači iz same državne kompanije. U njoj su ukazali kako je Kovačević od svog poznanika, Damijana Krkleca iz tvrtke Matadura kupio sedam kompleta za sprečavanje pada s visina za 1,75 milijuna kuna, odnosno 250 tisuća kuna po kompletu. Isti taj komplet na tržištu stoji između 10 i 22 tisuća kuna, objavio je u nedjelju Jutarnji list, a prenijela Hina.

To je samo jedan detalj poslovne suradnje Matadure, tvrtke za usluge u nautičkom turizmu, i državne tvrtke Janaf. Od lani se spekuliralo da je splitska Matadura, čiji je vlasnik Damijan Krklec bio gost u Slovenskoj 9, uživala u Janafu isti kao Elektrocentar Petak i često prolazila na javnim natječajima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu