Capakova zamjenica objasnila zašto se otvaraju zatvoreni dijelovi restorana, ali ne i kafića

'U kafiću su druženja neki put između većeg broja, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt', rekla je između ostalog

FOTO: Screenshot/HRT

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin danas je za HRT pojasnila zbog čega Stožer planira popustiti mjera za zatvorene prostore kad je riječ o restoranima, dok se oni i dalje neće smjeti upotrebljavati kada je riječ o kafićima.

Naime, nakon takve najave koja je jučer došla iz redova Stožera, ugostitelji su negodovali, poručili da im dolaze turisti i da i oni žele normalno raditi. Pritom su postavili pitanje u čemu je razlika između kontroliranog sjedenja u zatvorenim dijelovima te dvije vrste objekata.

Teža kontrola i praćenje kontakata

“U restoranu se druže one osobe koje zajedno dođu, zajedno sjede za stolom, zajedno blaguju. Za razliku od toga, u kafiću su druženja neki put između većeg broja, cirkulacija ljudi je veća, više ljudi dolazi u kontakt. Epidemiolozima upravo restorani, a pogotovo kafići, predstavljaju jedan izazov u tzv. praćenju kontakata”, kazala je danas Pavić Šimetin, zamjenica šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka.

Uz navedeno otvaranje zatvorenih dijelova restorana, nove mjere trebale bi donijeti i produženje radnog vremena kafića na 23 sata, te povećanje broja okupljenih ljudi na svadbama i pogrebima na 100.