Politika & Kriminal

Capak: 'Imamo nježni porast novooboljelih'

Progovorio je i o popuštanju mjera te o trećem valu epidemije u Hrvatskoj

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak danas je gostovao na televiziji N1 gdje je komentirao početak cijepljenja protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima.

Cijepljenje je danas u Zagrebu počelo u devet sati ujutro, a Capak je progovorio i o količinama cjepiva koje su stigle u Hrvatsku. “Došla je velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze i vidjet ćemo što dalje”, rekao je Capak za N1.

Capak: Danas u Zagrebu planiramo procijepiti oko 900 ljudi

Dodao je da se radi na internetskoj platformi za cijepljenje, ali i da se sutra otvara call centar za ljude koji ne koriste internet, da se mogu naručiti za cijepljenje. “Očekujemo da će se danas procijepiti oko 900 ljudi”, rekao je Capak i dodao kako su na raspolaganju cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha.

Upitan što očekuje koliko bi ljudi do kraja ožujka moglo biti procijepljeno, Capak je rekao da bi najmanje potpuno cijepljeno moglo biti oko 350 tisuća ljudi. “Sredinom drugog kvartala mislim da bismo mogli doći do milijun procijepljenih”, rekao je Capak.

‘Imamo nježni porast novooboljelih’

Imamo nježni porast novooboljelih, rekao je Capak. Upitan jesmo li u trećem valu epidemije ili će nas zaobići kaže da je ovo zapravo rep drugog vala. “Ja ne bih rekao da smo u trećem valu, ovo je rep drugog vala. Ne smijemo se opustiti, imamo niz situacija koje mogu zakomplicirati situaciju. Nedostatak cjepiva je jedna od njih, britanski soj drugi. Imamo situaciju s teško oštećenom Sisačko-moslavačkom županijom zbog potresa. Trebamo jedan oprez i na taj se način zaštititi”, rekao je Capak.

Upitan o tome hoćemo li se 1. ožujka vratiti normalnijem životu rekao je kako vjeruje da hoćemo pa dodao: “Vjerujem da ćemo one klasične epidemiološke mjere popustiti početkom ljeta”.

Upitan za komentar na tvrdnje znanstvenika Ivana Đikića, Capak je rekao da se nema vremena baviti njime. “Borimo se s pandemijom, cijepljenjem, imamo jako puno posla i nemamo se vremena baviti time i takvom vrstom kritika. Premijer je organizirao savjetodavno vijeće i ja bih rekao da je ono dosad imalo jako puno konstruktivnih savjeta koji su uvaženi”, rekao je Capak.

‘Trebamo nositi maske, nijedno cjepivo ne štiti 100 posto’

Capaku je postavljeno i pitanje smatra li da je doveo do konfuzije kada je rekao da oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi masku. “Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske”, rekao je na tu temu.

Vezano za cjepivo AstraZenece rekao je i kako je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji ako se druga doza primi kasnije. “Odmah nakon registracije AstraZenece rekli smo da je bolje da se cijepi kasnije, između 8 i 12 tjedana, a sad je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji, ako se druga doza primi što kasnije, pa ćemo raditi na tome da se to docjepljivanje što više približi dvanaestom tjednu”, rekao je

U Hrvatskoj imamo 15 oboljelih od britanskog soja

Govoreći o cjepivu, rekao je kako se nada da će isporuke cjepiva u drugom kvartalu biti barem dvostruko veće nego u prvom. “Nekad imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje”, rekao je Capak.

Kaže da Dubrovačko-neretvanska županija ima porast slučajeva i dodao kako su dobili informacije kako je u toj županiji bilo nekoliko većih obiteljskih druženja, što je dovelo do porasta broja zaraženih. “Mislim da situacija sad stagnira”, rekao je Capak te progovorio o britanskom soju, rekavši kako u Hrvatskoj imamo 15 oboljelih od tog soja koronavirusa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu