Neka hrana, kao što su jaja i krumpir, ne zaslužuje lošu reputaciju

Nutricionisti kažu da ljudi mogu uživati ​​u jednom ili dva jaja na dan kao visokokvalitetnom izvoru proteina

FOTO: Tamanna Rumee/Unsplash

Neke su namirnice, kao jaja, krumpir, kava, stekle lošu reputaciju, a nisu je, nužno, zaslužile, kažu nutricionisti. Savjeti o prehrani neprestano se mijenjaju, što potrošače može zbunjivati i činiti nesigurnima oko toga koja je hrana zdrava.

Jaja su nekada proglašavana lošim izborom zbog visokog udjela kolesterola koji sadrže, ali najnovija znanost to opovrgava. Kolesterol iz hrane i kolesterol u jajima različito utječu na zdravlje srca, kažu stručnjaci za NBC News.

Izvor proteina i vitamina D

Konzumiranje hrane s visokim udjelom zasićenih masnoća poput crvenog mesa, pržene hrane i masnih mliječnih proizvoda, može povisiti kolesterol u krvi koji povećava rizik srčanih bolesti. Ali konzumiranje hrane koja sadrži kolesterol, poput jaja i školjaka, ima malo veze s visokom kolesterolom u krvi ili s visokim rizikom srčanih bolesti.

Ljudi mogu bez brige jesti jedno ili dva jaja na dan, ono je visokokvalitetni izvor proteina, a svako jaje ima 6 grama, navode nutricionisti.

Jaja su izvor vitamina D i kolina, nutrijenta koji ima ulogu u metabolizmu, pamćenju i kontroli mišića.

Prženo je nezdravo

Način na koji se hrana priprema utječe na to koliko je zdrava, piše NBC News. Krumpir se smatra nezdravim ako se prži. Studija iz 2021. godine pokazala je da je konzumacija većih količina pomfrita povezana s većim rizikom kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka.

Ali kuhan, pečen i pire krumpir ne nosi veći rizik od hipertenzije i tek neznatno povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Krumpir sadrži vitamin C i kalij, a kora krumpira bogata je vlaknima, koja pomažu probavi.

Stručnjaci kažu da je percepcija da je smrznuto voće i povrće manje zdravo od svježeg pogrešna. Povrće i voće koje se smrzava bira se na vrhuncu gustoće hranjivih tvari i brzo se zamrzava. U mnogim slučajevima sadrži više hranjivih tvari nego svježe.

Pozitivna strana kave

Kava ima lošu reputaciju zbog kofeina koji stvara ovisnost i kod nekih ljudi pojačava nervozu i tjeskobu ako se konzumira prekomjerno.

Istraživanja pokazuju da kava može doprinijeti smanjenju rizika od karcinoma, zatajenja srca, dijabetesa tipa 2 pa čak i smrti. Studije kažu da može poboljšati kognitivnu funkciju, a smatra se da dobrobiti kave nadmašuju potencijalne nedostatke konzumacije kofeina.

Dobri i loši ugljikohidrati

Ugljikohidrati se u cjelini smatraju nezdravima, dijelom zbog popularnosti dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i keto dijeta. Ali nisu svi ugljikohidrati isti. Važna je kvaliteta ugljikohidrata, odnosno radi li se o cjelovitim ili rafiniranim žitaricama.

Rafiniranim žitaricama, onima koje se koriste za izradu bijelog kruha, krekera i peciva, nedostaju vlakna i hranjive tvari koje imaju cjelovite žitarice. To uključuje željezo i vitamine B skupine. A cjelovite žitarice obiluju proteinima, magnezijem, željezom i vlaknima koja produljuju osjećaj sitosti.